Реклама / Ads
0| 5117 |06.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Удължават проекта „Набуко” с година

.
С една година е удължено изпълнението на проекта за газопровода „Набуко" в съответствие с графика на доставките, като строителството се планира да започне през 2013 година.
 

От „Газ Пайплайн Интернешънъл" обявиха, че промяната е в съответствие с графика на доставките на природен газ в Каспийския регион и региона на Близкия Изток, според изискванията на потенциалните доставчици. Строителството се планира да започне през 2013 г., за да съвпадне с графика на проекта с този на доставчиците.

„Прогресът на „Набуко" е видим с напредването на процедурата по изготвяне на доклада по Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС), както и с конкретни стъпки за подсигуряване на доставките и напредъка в другите направления на проекта," заяви Райнхард Мичек изпълнителен директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл"
По думите му процедурата „Отворен сезон" ще започне в момента, в който има ясни индикатори за конкретни ангажименти по доставката на газ. Веднага след това ще се премине към подписване на Окончателното инвестиционно решение.Така ние очакваме първите доставки на газ да бъдат осъществени през 2017 г. Проектът „Набуко", продължава да е актуален, както и нуждите на клиентите му, допълни още Мичек.

Акционерите в „Набуко" потвърдиха, че преговорите с доставчиците на газ са обнадеждаващи. Преговорите по осигуряване на доставките се водят от акционерите, но също и от трети страни като търговци на газ от Турция и Европа, които действат автономно.

Проектът „Набуко" предполага транспортирането на природен газ от Каспийския регион в европейските страни, като се заобикаля Русия, през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Участниците в проекта с равни дялове от 16,67% са австрийската OMV, унгарската MOL, българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската "Боташ" и германският RWE.

Според изчисленията чрез него ежегодно се предвижда да преминават 31 милиарда кубически газ, което представлява не повече от 5% от газовите потребности на ЕС през 2020 година. Строителството на газопровода трябва да започне през 2012 година, а първите доставки - да бъдат направени през 2015 година.

Вчера, в медиите се появи информация, че оценката на стойността за реализацията на проекта е повишена до 12-15 милиарда евро от по-рано обявените 7,9 милиарда евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11331 |05.05.2011 Завишили цената на „Набуко” с до 15 млрд. € . 1| 5133 |05.04.2011 Удължават срока за АЕЦ „Белене” . 17| 6298 |28.03.2011 Експерти: Внос на тока - по-евтино от проекта "Белене" . 2| 5234 |22.03.2011 BASF дава рамо на проекта "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads