Реклама / Ads
3| 12967 |12.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Уикенд по следите на граф Дракула

.
Замъкът Бран в Румъния Източник: Караджъ Турс Интернешънъл
Българският турист е все по-отворен за утвърдените практики на развитите западноевропейски страни. Ако преди четири години резервациите са се правили 3-4 месеца по-рано, вече българите гледат 6-7 месеца напред. Още през декември вече има записвания за летния период.
 

Това разказа пред Фрогнюз Михаил Кръстев, оперативен мениджър в „Караджъ Турс Интернешънъл”. Това най-вероятно е наложено от икономическия фактор за по-ранно договаряне между туристическите партньори. Всеки се опитва да предложи по-атрактивни условия на по-ниска цена и то по-рано.

Първото и основно правило при ранните записвания е да бъде заплатена цялата сума в момента на правене на резервация. Тъй като има известен риск, и затова е помислено. Новост от последната година е застраховката „отмяна от пътуване”. Ако плановете ви се променят, независимо от причината, застрахователят ще възстанови до 90% от заплатената сума. Цената на подобна застраховка е в рамките на 3 до 8% от стойността на резервацията. От „Караджъ Турс Интернешънъл” препоръчват горещо такава застраховка, особено, когато се отнася за по-скъпите туристически пакети.

За да ви излезе по-изгодно почивката, се обърнете към някой туроператор, съветва още Михаил Кръстев. Причина за това е, че повечето хотели предпочитат да работят с туристически агенти, като по-сигурен партньор между клиента и хотела. Именно затова, когато човек резервира сам, цената е много по-скъпа. Индивидуалното пътуване също си има своите предимства, но според мениджъра на „Караджъ Турс Интернешънъл” смартфонът с информация от Уикипедия не може да замени атмосферата, създадена от ерудиран местен екскурзовод в някой бароков град като Прага например.         

Увеличили са се и заявките за пътуване през уикендите, което също е тенденция от последно време. Все повече хора предпочитат да изкарат почивните дни, пътешествайки например до земите на граф Дракула, Брашов, съчетано разбира се с посещение на Букурещ. Или уикенд в Македония, Сърбия.

И тази година са активни, т. нар. last minute оферти, но те са за хората, които са в състояние за 72 часа да уредят парите, отпуската и стегнат куфара.

„Караджъ Турс Интернешънъл” са познати в България като едни от най-големите специалисти по дестинацията Турция. Модерна и през този летен сезон е почивката на Бодрум, където разпуска, както европейският, така и турският елит. За Мармарис записванията също са много.

Рибките доктори в санаториума в Балъклъ в района на езерото Кангал са друго интересно предложение. Рибките лекуват псориазис, ревматизъм и други кожни болести и тази процедура  е доказано успешна. Действието им е гарантирано - 7 години заболяването ще бъде подтиснато. Целият лечебен курс, който задължително е не по-малко от 21 дена, излиза между 2500 до 3200 лв. на човек, като в цената е включен транспорт, настаняване в 4 звездна база и пълно медицинско обслужване. Лечението включва и пиене на минералната вода, в която си плуват рибките. Правени са опити да бъдат завъдени и на други места, но неуспешни. Има интерес от цял свят, затова резервациите трябва да бъдат направени значително по-рано. Услугата се предлага на 3 езика – руски, английски и турски.


Първо идват т.нар. лекари-риби, които преглеждат. Когато открият проблема викат другите. Те започват да ядат болното място и да го почистват.

Пътешествие на оригиналния влак на Ориент експрес
, който се организира веднъж годишно, също е сред предлаганите туристически услуги от „Караджъ Турс Интернешънъл”. Намира се в раздел пътешествия на живота, тъй като може да остане и единственото, за което сте вложили толкова пари. Ориенталското изкушение струва около 30 хил. лв. на човек. Маршрутът му е от Виена към Истанбул, а от няколко години спира и на гарата в Русе. Билетите се изчерпват около година по-рано, а вече върви записване за 2014 година, тъй като билетите са лимитирани. На тазгодишния тур няма българи. Има обаче запитване за този през следващата година, разказа Кръстев. Тъй като тези дни жена се е двоумила между Ориент експрес и Транссибирската жележница, от „Караджъ Турс Интернешънъл” мислят да включат и пътуването с най-дългата железопътна линия в света сред предложенията си.   

Легендарният влак „Ориент експрес”, известен от романите на Агата Кристи, спира и в Русе

Има идея и за по-нискобюджетна екскурзия до Истанбул с влак, предлагащ част от услугите на Ориент експрес, обаче ще използват международния влак, който тръгва от Централна гара и пристига на гара Сиркеджи в Истанбул, която се намира в старата историческа част, на брега на Босфора.

За успокоение на туриста, избрал страната, разположена на два континента, в Турция е невъзможно да бъдат извършвани туристически услуги от нелицензирани екскурзоводи. Глобата е над 3000 евро и отнемане на лиценза на туроператора. Отнемат ли го, 9 поколения нямат право да работят в този бранш. И затова няма и много нарушители.
    
Платежоспособният турист по правило е по-интелигентният, знае къде отива и какво да очаква. В България обаче масовият турист се позиционира в ценовия туристически пакет 100 – 600 лв. От „Караджъ Турс Интернешънъл” призовават хората, които залагат на офертите в по-нисък ценови клас, да бъдат реалисти и внимателно да проучват условията и услугите, които им се предлагат.

В България, въпреки че липсва министър, отговарящ за туризма, има Комисия за защита на потребителите и тя е тази, която коли и беси. Затова и все по-често се срещат парадоксални оплаквания като например, че царевичката в салатата в Новогодишната вечеря не е студена, или че времето не е било достатъчно слънчево и всевъзможни други оплаквания, които имат за цел да извлекат облаги и да направят рекламации, независещи от туроператора.  

Вижте и други интересни и актуални предложения на „Караджъ Турс Интернешънъл” тук.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6051 |12.03.2012 Губят се следите на 63 милиона лева . 1| 5064 |02.12.2010 Р. Плевнелиев: В параграф 22 сме с дупките . 5| 5103 |19.10.2010 Свиване на износа и график на тока обмисля Трайков . 1| 5693 |30.08.2010 НАП "намери" 1,5 млн. лв. за два уикенда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads