Реклама / Ads
0| 5727 |26.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ваканционните имоти в планински курорти са хит на пазара

.
През тази година британтците отново ще са най-активни купувачи на ваканционни имоти у нас, но ще се увеличава броят на граждани от други страни от ЕС, както и на руснаците.
 
снимка Вяра Йовева
Ваканционните имоти в България ще поскъпнат до края на годината между 10 и 15 процента, прогнозира Катя Ценова, изпълнителен директор на компания Адрес. Най-голямо нарастване ще има при имотите, разположени в затворените комплекси с луксозно строителство. По-добри шансове за поскъпване имат планинските курорти, защото те могат да се използват целогодишно. По Черноморието има много голямо предлагане, което не стимулира по-бързо нарастване на цените, уточни тя.
Хит в момента на пазара на ваканционните имоти са комплексите от затворен тип в планинските курорти, каза още Ценова. Голямо предимство е, когато наблизо има минерален извор. Търсят се много и жилища разположени в и около голф комплексите, добави брокерката.
Според шефката на Адрес през тази година британтците отново ще са най-активни купувачи на ваканционни имоти у нас, но ще се увеличава броят на граждани от други страни от ЕС, както и на руснаците.
През изминалите 6 месеца предлагането на ваканционни имоти по Черноморието се увеличило с 54 процента за около половин година, се казва в анализ на Colliers International. То продължава да е съсредоточено в Слънчев бряг, както и в Св. Влас, Елените, Елените, Несебър, Равда, Кошарица и Ахелой. За последната половин година предлагането по крайбрежието е достигнало 35 000 имота.
Търсенето ще е най-вече от страна на дребни инвеститори от Великобритания и Ирландия, следвани, от българи, живеещи или работещи зад граница, руснаци, германци и скандинавци.
Пазарът на ваканционни имоти в планинските курорти също има силно развитие, се казва още в анализа на Colliers International. Предлагането обаче е съсредоточено главно в Банско, Боровец и Пампорово. Общо в планинските курорти се продават 18 000 имота, което е с 53 процента повече в сравнение с юни 2006 г. На пазара излязоха 10 проекта за комплекси от затворени тип, в които има максимум по около 400 апартамента.
Според експертите на Colliers International, в българските курорти най-много се търсят апартаменти с една спалня (с площ между 40 и 50 кв. м.) и с две спални (70 и 80 кв. м.). Цените на "втория дом" варират според няколко критерия, като главни са местоположението, качеството на обслужването и етапа на завършване. Като цяло, повечето цени "на зелено" варират от 800 до 1600 евро за квадрат. За най-атрактивните имоти могат да достигнат и до 2000 евро за единица площ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5534 |24.05.2007 Руснаците втори на опашката за имоти в България . 0| 5589 |23.05.2007 Акценти от новините за имоти . 0| 5034 |09.05.2007 За 30 лева на ден полицаи ще охраняват морските курорти . 0| 5964 |13.05.2007 Преглед на новините за имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads