Реклама / Ads
7| 6223 |10.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Варненци питат Алексей Милер за щетите от "Южен поток"

.
В отворено писмо до шефа на руския гигант „Газпром" Алексей Милер варненци питат за щетите от газопровода „Южен поток" на българска територия.
 

Засегнатите изтъкват, че край Варна „Южен поток" се изгражда в 2 зони, защитени от Натура 2000. По-опасното обаче е, че по проект приемният терминал и компресорната станция на газопровода ще бъдат построени само на около 2 км от последните къщи на жилищните зони на Варна, добавят потърпевшите варненци.

Те питат защо Алексей Милер и проектантите на „Южен поток" „лъжат в документите си, че газопроводът и компресорната му станция ще се строят на 11 км от Варна, а всъщност южните жилищни зони са само на около 1-2 км", предаде Дарик. Варненци се интересуват дали ще бъдат предприети действия за преместване на приемния терминал и компресорната станция в по-слабо населен район, в които хората според доклада за ОВОС няма да бъдат изложени на инфразвуковото и нискочестотно облъчване.

Според тях скандалното е, че в доклада за ОВОС се признава, че нискочестотният шум от станцията на „Южен поток" ще достига до квартал „Галата", т.е. ще поразява ежедневно хиляди варненци. В района живеят над 11 500 души през цялата година, а през лятото броят им достига 40 000. Това според доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, чието обществено обсъждане ще е на 16 юли в община Варна, е незначителен брой население, добавят те.

Варненци задават въпроса разрешили ли са българските ресорни министерства и европейските институции тръбата на „Южен поток" да излиза на уникалния плаж „Паша дере" и горски терени, които са в защитени зони на Натура 2000. 3. По какъв начин проектът е съгласуван с община Варна и с пряко засегнатите от строителството жители на морския град, питат още те.

Засегнатите от газопровода са категорични, че ще атакуват доклада за ОВОС и са готови на гражданско неподчинение.

„Г-н Милер, ние не искаме да саботираме проекта, ние искаме той да се изпълни по най-добрия за нас и природата около нашите домове начин", пишат в заключение те.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5780 |11.04.2011 Чужди фирми питат как да инвестират у нас . 8| 4811 |05.07.2010 Експерти питат бизнеса как да му помогнат в криза . 1| 4838 |14.05.2010 Къде потънаха милиони от НЗОК, питат червените . 3| 6003 |25.04.2010 Медии хитро питат за любовта власт - банки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads