Реклама / Ads
46| 25668 |13.08.2019 ИНТЕРВЮ

Васил Филипов:България ще види газ от Туркменистан на куков ден

.
Васил Филипов
Пътуването на Бойко Борисов и министри до Туркменистан е една екскурзия и нищо повече. В разговорите между Борисов и Медведев въобще не е ставало въпрос за туркменски газ за България. Дължим милиони на Русия за Южен поток, който се оказа пълен кьорфишек и правилно беше спрян. За нас няма да има газ и от Турски поток.
 

Това казва за Фрог нюз Васил Филипов, енергиен експерт , анализатор на енергийни проекти и бивш шеф на Булгаргаз.


- Г-н Филипов, как ще коментирате горещата тема по преговорите за получаване на газ за България от Туркмения?


- Пътуването на Бойко Борисов до Туркмения си е една екскурзия и нищо повече. Ако някой го е излъгал, че може от Туркмения да купува газ така, както той си мисли, то просто е жалко за обкръжението му. Много министри са там - това е туризъм на държавна сметка.

 

Туркмения е голям производител на газ и в миналото големият й купувач на нейния газ беше Русия, която го купуваше и го препродаваше - на нас, на Европа и на всички останали.Туркмения не е допускана до европейските газови пазари никога.

 

През 1997 година аз имах уредена среща с тюркменския министър-председател, с тогавашния лидер Тюркмен-баши - Ниязов. Пристигнах в Ашхабад, посрещнаха ни хубаво и направихме нов договор. Като станах директор на Булгаргаз през 97-а година стана ясно, че газа, който купуваме от Русия на границата ни вече е 120 долара и я купувахме за 104 долара от Газпром. Това не беше нормално. Германия получаваше по това време газ от Газпром за 80 марки или 45 долара, а Турция за 71 долара. С една дума по това време ние купувахме от Русия два пъти по-скъпо. Тогава вдигнах шум, отидох в Ашхабад и подписах договор. Депозиран е, в Булгаргаз  - 1000 кубика по 36 долара. Като минеше през Русия, Украйна и Румъния газът отиваше на цена - 60-65 долара, а не 120. За съжаление руснаците не пожелаха да транзитират нашия газ. Имах много тежки разговори.

 

Туркмения продава газ на Турция. Русия започна да ги изнудва и те се ориентираха към други пазари. Направиха газопровод през Иран към Турция.

 

По моя информация в разговорите между Борисов и Медведев въобще не е ставало въпрос да туркменски газ през Русия за България. Те ни обръщат внимание, защото дължим много пари на Русия за Южен поток, около 800 млн. долара и гледат да си вземат парите. Така че няма да има никаква газ от Туркмения, а разговорите са дрън-дрън. Приказките за газ от Туркмения са една химера, едно празнословие.

 

- Премиерът се похвали, че като дойде туркменска газ ще заработи и хъб "Балкан" и ще станем лидери на Балканите?


- За хъб "Балкан" няма нищо ново. В него няма да влезе туркменски газ. Хъбът "Балкан" си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука. Аз просто не вярвам в осъществяването на такъв проект.

 

Аз работех да получим туркменски газ през Турция с българска тръба в турската газопреносна система. Имахме уговорки, беше готово, договорено, подписано, но всичко се провали заради комисионери, които поискаха много пари. Тогава американците ни уреждаха всичко, Ердоган по това време беше на колене, имахме дори идея да правим компресорна станция откъм турска страна. Но спряха и прецакаха работата и сега Борисов чака да го покани американският президент. Тогава щеше да получаваме газ и от Иран, и от Азербайджан и от Туркменистан. На 60 км от турско - сирийската граница има газопровод, който идва от Египет, можеше и оттам да имаме газ.Туркменски газ може да се получава само през Турция, през Русия не може да се получава.

Много отдавна туркмените искат да направят газопровод през Каспийско море, но руснаците пречат. Не се съгласяват и изнудват Туркменистан. Туркмените пък направиха голям газпровод и изнасят голямо количество газ към Китай. Така че ще видим туркменски газ на куков ден, въпреки големите приказки.

 

- Тия дни четох руски сайтове за срещата Борисов-Медведев. нашият премиер го характеризират с насмешка едновременно като враг и приятел на Русия, повтарят отново, че заради спирането на Южен поток България е загубила милиони и т.н. Как ще коментирате това?


- Казвал съм го много пъти - решението за спиране на Южен поток беше правилно решение. Аз ходих през 2012 година в Донецк, където е правен проекта за Южен поток и се срещнах с колектива. Американци искаха от мене да изясня всичко по проекта.Като се прибрах в България написах изложение до премиера, в което му обясних, че този поток е кьорфишек. Специалистите казаха, че тръбите могат да се положат, но не може да се създаде необходимото налягане, няма да бъде ефективен преноса и т.н. Русия търпи големи загуби и от Син поток, защото и там не могат да постигнат налягане от 250 атмосфери и се получават големи кондензации. Така всичко става много скъпо.


- А какво става с Турски поток, май ще го има. В Сърбия вече слагат тръби за него?


- Няма да го има и него. Каквото изкарат до Турция ще изкарат, но и там ще берат ядове. За България няма да има газ от Турски поток. В България ще бъдат прекарани тръби, но не за този поток. Един ден ще заработи Набуко от Иран, където е едно от най-големите находища на газ в сета. Ще дойдат големи количества от Израел. Ще се направят и станции по морето, за да получаваме втечнен газ. А сърбите използват, че руснаците плащат и им правят тръба. Газ за нас от Турски поток няма да има. За да го има трябва да създадат налягане от 350 атмосфери, а са ги докарали само до 150.


- А как стоят нещата със Северен поток, ще стане ли? Меркел го иска, американците са против?


- Може и да стане, по-вероятно е да стане.


- Има ли надежда на хоризонта за азербайджаския газ? Всеки ходи там и обещава, а накрая няма нищо?


- Ами всеки , който е ходил там е бил на екскурзия. До Турция TANAP е готов. Сега се строи до гръцката граница. А ние вече една дузина години чакаме да има отклонение до България. Що пари се окрадоха и нищо не сме направили.


Разговаря: Красен Бучков

-

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4981 |10.08.2019 Симеон Фелеков, ЧЕЗ Разпределение: Подобряваме сигурността на електрозахранването във Видин и Монтана . 16| 36714 |04.06.2018 Васил Филипов: Хъб ”Балкан” e блъф, балон, „увеселителен комплекс“! България се управлява по руски модел . 5| 14820 |29.03.2018 Даниел Божилов: СГС възпира Георгиев и Пеевски да конфискуват имуществото на Цветан Василев . 27| 51235 |29.01.2018 Цв. Василев: Важното е кой събори КТБ и граби активите. Д.П. носил ли е на Цацаров по 100 хил евро?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads