Реклама / Ads
3| 5722 |05.12.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Васко Начев: Изграждане на хъб ”Балкан” с един играч, може да ни струва 330 млн евро

.
Васко Начев
До края на годината се очаква решението по газовото дело на Европейската комисия срещу страната ни, срещу БЕХ, ”Булгаргаз” и ”Булгартрансгаз” за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Наказателната процедура беше образувана заради жалба на ”Овергаз” от 2011 г., а разследването започна две години по-късно.
 

Анализаторът от Атлантическия съвет Васко Начев обясни, че решението ще бъде "като коледен подарък с негативни окраски за България" и вероятно сумата ще е около 330 милиона евро: "Тук е моментът да бъде казано, че има пряко отговорни за това, че България ще бъде осъдена със сума, по-голяма от 70 милиона евро, която министър Петкова обяви в изслушване в Народното събрание. Тогава казаха, че не трябва да влизаме в извънсъдебно споразумение, където договорката беше да платим 70 милиона евро наказание, а да защитаваме националния интерес. Така го защитаваме националния интерес, че сега има вероятност да платим не 70, а 330 милиона. Със сигурност ще бъде повече от 70 милиона. Не знам някой да е предложил извънсъдебно споразумение и то да е с по-тежък ефект, отколкото да се влезе в съдебен спор и да се стигне до решение на съда. Няма такъв вариант. Тука е добре да бъде казано, че Газпром също влезе в извънсъдебно споразумение с ЕК, а не предпочетете съда, защото си дава сметка, че там наказанието със сигурност ще бъде по-високо", каза още Начев пред БНР.

 

Действията на правителство, парламент и "Булгартрансгаз" обаче заплашват, дори след плащането на глобата, ситуацията да остане непроменена, предупреди Начев: "Един играч отново ще притежава целия капацитет от възможности за пренос на газ, при което един ден сигурно ще се озовем в същата ситуация или подобна".

"При сегашните действия от страна на правителството, парламент и "Булгартрансгаз", ще се случи така, че ние да имаме един единствен участник който транзитира газ през България и той е запазил 100% капацитет от възможности. Ако с един играч на пазара, пък било той и "Газпромекспорт", правителството смята, че може да изгради газоразпределителен център, или хъб "Балкан“, значи някой дълбоко не познава нещата или по-скоро тенденциозно се опитва да представи по-различно нещата", заяви Начев и обясни: "На хартия ние чакаме газ от много места. Очакванията са ни огромни, обещанията – също, но реално, ако погледне човек, какви са възможностите като трасета, веднага става ясно, че такива опции просто не съществуват.

 

Интерконекторът с Гърция няма директен достъп до транзитната газопреносна система. Автоматически трябва да забравим вариант, в който някой ще иска да пренася газ, да го продаде веднъж на България и, след това, да го купи от България, за да го изнесе. Дори и да направят такава връзка, която най-вероятно ще обещаят от "Булгартрансгаз", при положение че имаш резервиран 100% капацитет от "Газпромекспорт", как тогава да стане този пренос на газ".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4305 |12.07.2018 "Софийска вода" ще инвестира близо 14 млн. лева през 2018 г. в изграждането на канализация . 0| 5407 |22.05.2018 „Практикер” започва изграждането на хипермаркет във Враца . 0| 5006 |15.01.2018 Подписват договора за изграждане на тол системата . 0| 4759 |14.01.2018 На 15 януари се подписва договорът за изграждането на тол системата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads