Реклама / Ads
0| 4752 |09.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Въвеждат правилата на Евростат в НСИ

.
След като ЕК обяви, че се съмнява в качеството на статистическата информация за дефицита на дълга, НСИ започва да подготвя и изпраща статистическата информация за дефицита и дълга на България, съобщават от института.
 

Тя съответства на установените ръководни правила и принципи, залегнали в Ръководството за дефицита и дълга на сектор „Държавно управление”, разработено от Евростат.

Според тях данните за дефицита и дълга се предоставят два пъти годишно на Евростат през месец март и септември. Въведен е верификационен механизъм, по време на който данните се проверяват от Евростат за качество и спазване на изискванията на съответното ръководство. След като премине процеса на проверка, те официално се публикуват, уточняват българските статистици.

Последните данни за дефицита и дълга, които НСИ предостави на Евростат, са от края на месец март 2010 година, като след одобрението на Евростат бяха официално публикувани на 22 април 2010 година на страниците на НСИ и Евростат.

От НСИ припомнят, че според съществуващия Регламент 479/2009 за прилагане на протокола за процедура при прекомерен дефицит, приложен към договора за създаване на Европейската Общност, във всяка страна се провеждат регулярни мисии на Евростат за проверка на статистическата информация за дефицита и дълга.

Последната такава мисия е от март 2008 година и през тази година предстои нова регулярна мисия, която беше насрочена за март 2010 година, но беше отложена поради натовареността на експертите от Евростат. Конкретните дати на мисията предстои да се уточнят.

Проверка от страна на европейската статистическа служба Евростат не ни притеснява, нито изненадва, коментираха от пресцентъра на Министерството на финансите.

От там уточниха, че такава мисия е очаквана още след обявяването на актуализираните данни за бюджетния дефицит на страната.

Възможността да дойде у нас бе обявена от министър Симеон Дянков още преди да бъде одобрена Конвергентната програма на България, припомниха от МФ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4936 |22.04.2010 Скрита дупка в бюджета откри Евростат . 0| 5188 |22.01.2010 Променят правилата за ремонт на пътищата . 0| 5156 |01.10.2009 ORS ще играе по правилата . 5| 5693 |24.03.2009 Купувачът определя правилата на имотния пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads