Реклама / Ads
1| 14469 |06.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Възможна е промяна във формулата за пенсиите до края на годината

.
Източник: БГНЕС
Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст може да се промени отново, ако се потвърдят данните на НОИ, че 37% от бъдещите пенсионери може да са ощетени от промените в началото на годината.
 

Според промените, които влязоха в сила от началото на тази година, бъдещите пенсионери вече не могат да си избират най-добрите 3 последователни години от трудовия си стаж преди 1997 г. Има значение само доходът от 2000 г. до дата на придобиване право на пенсия.


В началото на 2019 г. Иван Недялков подал документите си за пенсия. Той е част от онези 63%, които ще получат по-добри пари по новите правила, отколкото ако пенсията му се смяташе по старите.

 

"Моят доход от новия век е по-добър от миналия век", обяснява Недялков.

 

Според пенсионния консултант Цветанка Гинева обаче не е честно държавата да отнема възможността на граждани да се възползват осигурителния си доход, от който и да е период.

 

Основният мотив на управляващите за промените е, че от една страна до 2000 г. не е имало максимален осигурителен праг и е имало хора, които са се осигурявали на огромни суми. А от друга, че до 1997 г. не е имало регистър на осигурените лица и пенсионери могат да дадат фалшиви документи за осигурителни плащания.

 

"Мотив не може да бъде, че няма регистър - в НОИ винаги има ревизии, има си отдел, който се занимава с проверка на всяко УП", смята Цветанка Гинева.

 

"По-голямата част от тези документи, които НОИ твърди, че има съмнения за това да бъдат манипулирани, са с истинско съдържание. Защо? Защото шефове на предприятия, шефове на фалирали банки нямат никакво основание да фалшифицират документ. Те са получавали тези заплати. Въпросът е дали са ги получавали справедливо. Страхът на тези, които се занимават с пенсионно осигуряване, е да няма огромно разминаване между минималния размер на пенсията и максималния размер на пенсията", обяснява Хасан Адемов, председател на парламентарната социална комисия, цитира БНТ.

 

Консултантът Цветанка Гинева забелязва и друг проблем. Въвежда се максимален индивидуален коефициент във всеки работен месец на лицето, което по думите ѝ е допълнително ограничение освен тавана на пенсиите. А и тя предлага законът да се промени така, че всеки пенсионер да си избира дали да се възползва от старите, или от новите правила.

 

"Има вариант с промяна в законодателството. Ако смятате, че някой може да внесе тези промени. А това, според мен, трябва да го направят министерството на труда и социалната политика. Ако действително става дума за 37%, тогава ще се наложи според мен, нов анализ и евентуално нова корекция на формулата, за да може да има справедливост", каза още Адемов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6763 |26.09.2018 Валентин Николов за Фрог: Не зная защо докладът за промяна на договора с „Газпром” се бави . 6| 11545 |07.03.2018 Трайчо Трайков: Сделката с ЧЕЗ изглежда невъзможна . 1| 7325 |20.07.2017 Нова секира: Атина поиска промяна при двойното данъчно облагане с България . 6| 5548 |30.04.2017 Гълъб Донев: Пенсия в размер на 300 лв. не е възможна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads