Реклама / Ads
1| 5405 |28.12.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдигат банковите такси за обслужване на сметки

.
Банковите такси за обслужване на различни видове сметки са поскъпнали, съобщи експертът от финансовия портал "Моите пари" Иван Стойков по БНР. Заради затегнатото кредитиране, банките не могат да печелят от лихвите по заемите, което налага увеличаване на такси за обслужване.
 

Все по-често се налага тенденцията за използване на множество банкови продукти от една институция, а не за разделянето им в различни банки. Обикновено това е банката, от която имаме кредит, а това се отразява върху таксите, обясни Стойков.

При кредити корекции в таксите като че ли чак толкова няма. Там има други неща, които се променят, например, ползването на свързани продукти, които са съответно с някакви такси. Там има корекции.

 

Дори и таксите за обслужване на кредитите да не се променят, таксите за другите продукти, които сме задължени да ползваме, поскъпват:

Хората, които ползват други продукти, различни от кредити, например, със сигурност го усещат. Това са хората, които имат, примерно, дебитни карти, които имат само разплащателни сметки, дори при кредитни карти.

 

Според Иван Стойков причината за поскъпването на повечето банкови такси е:

В банковата система има много депозити, акумулирани, а има незадоволително кредитиране, то банките компенсират тези намалени приходи от лихви съответно с корекции в таксите по продукти и услуги, които предлагат.

 

Освен обединението на сметките в една банка, се очертават нови тенденции и при кредитирането, коментира Румен Радушев от една от водещите банки.

Дори статистиката на БНБ показва, че единствено потребителското кредитиране расте, макар и минимално с процент, два за банковата система. За сметка на това, примерно, жилищното кредитиране и корпоративното такова, все още не може да навакса и да подкрепи напълно икономиката.

Според експертите, лихвените равнища и при кредитите, и при депозитите ще останат ниски догодина.

 

Лихвената статистика на БНБ за ноември показва, че на месечна база има минимално увеличение на годишния процент на разходите по потребителски кредити и жилищни кредити в евро. На годишна база, спрямо същия месец на 2014-а година, цената на кредитите, както доходността на депозит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5963 |08.09.2015 Molto bene! Италианци вдигат фабрика за gelato* у нас . 2| 5049 |01.05.2015 Такситата поевтиняват от днес . 1| 4904 |21.01.2015 КФН: Пенсионните фондове да вземат с 40 % по-малки такси . 0| 6519 |23.07.2014 Махат таксите за заеми до 147 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads