Реклама / Ads
4| 6512 |06.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдигат дохода, който не се пипа при дълг

.
Доходите на хората, които съдебен изпълнител не може да пипне за дългове, ще бъдат увеличени. Това следва от промени в Гражданския процесуален кодекс, които предлагат седем депутати от управляващото мнозинство, начело с шефа на правната комисия Четин Казак (ДПС).
 

В момента при чиста заплата до 300 лв. законът позволява за дълг да се удържат 75 лв. на човек без деца и 60 лв., ако е родител, съобщи 24 часа. Така парите, които му остават за живеене - 225 лв. или 240 лв., са драстично под минималната работна заплата, която в момента е 340 лв. Това разминаване се получи, тъй като несеквестируемите доходи не са променяни от 2008 г., а за 6 години минималната заплата се увеличи със 120 лв. Недосегаемата част от заплатата и пенсията не са увеличавани, тъй като са разписани в ГПК и промяната им минава през гласуване от парламента. Затова Четин Казак и колегите му предлагат вече Министерският съвет да решава какви да са несеквестируемите суми. 


"Това са стойности, които подлежат на актуализация почти всяка година", твърдят вносителите. Първата актуализация трябва да се случи 3 месеца след приемането на промените в кодекса. Депутатите от мнозинството предлагат и една революционна промяна за всички, които водят дела. Тя е сроковете за всякакви техни действия да не текат, докато трае съдебната ваканция (от 15 юли до 1 септември), както и да не се броят официалните празници. Това означава, че ако искаш да обжалваш решение, излязло на 10 юли, имаш време да пуснеш жалбата си чак през септември. С промените в ГПК ще отпадне разкарването на завелия дело между МВР и съда, за да издирва адреса на човека, който съди. Сега съдиите ще са задължени сами да установяват това с електронен достъп до регистрите на МВР и така ще спестят и 15 лв. такси на гражданите. Тази промяна беше предложена от Върховния касационен съд и заедно с други идеи на магистратите е влязла в проекта на Казак.

За месец и половина това е петият проект за промени в ГПК в полза на длъжниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7552 |01.05.2012 Нови технологии вдигат заплатите . 9| 6507 |01.05.2012 На 1 май символично вдигат заплатите . 70| 11222 |11.04.2012 Бунт срещу олигарха Н. Банев вдигат елпромци . 30| 16657 |24.01.2012 Ст. Гамизов: Плевнелиев подписа договор, който вдигна цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads