Реклама / Ads
7| 5446 |31.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдигат на крака „Топлофикация София” с нов бизнес план

.
Нов бизнес плана и оздравителните мерки за подобряването на финансовото, икономическото и технологичното състояние на „Топлофикация София“ бяха приети днес от Столичния общински съвет.
 

Съветниците от ГЕРБ, СДС, НДСВ и „Атака“ подкрепиха решението. От БСП и ДСБ гласуваха „въздържал се“.

Заместник-кметът Ирина Савина поема ръководството на екипа, който ще отговаря за наблюдението на дружество. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Преди Савина за наблюдението на дружеството е отговарял Минко Герджиков.

От решението на общинските съветници бяха извадени предложените от дружеството законодателни инициативи, които „Топлофикация София“ предлага съвместно с Асоциацията на топлофикационните дружества. Сред тях са инкриминирането на кражбите на топлоенергия, заплащането на равни вноски на консумираното парно и топла вода през цялата година, прекъсването на топлоподаването към сгради с над 75% неплащащи абонати и други.

Законодателните инициативи, които дружеството предлага, предстои да се опишат в отделен документ, който Столичният общински съвет ще разгледа и подкрепи отделно от бизнес плана и предложението за оздравителни мерки.

Според шефа на „Топлофикация“ изключително важно за дружеството е да се въведе 12-месечното плащане на парното отопление и на топлата вода на равни вноски, което предлага Асоциацията на потребителите. Според представените данни в момента 20 хиляди абонати на „Топлофикация София“ използват този метод. Така се избягва традиционното натоварване на бюджетите на семействата през студените зимни месеци.

До 15 април „Топлофикация София“ трябва да внесе 60 милиона лева към „Булгаргаз“ във връзка с издължаване към доставчика. Това съобщи директорът на „Топлофикация“ Стоян Цветанов. От думите му стана ясно, че вече са изпълнени два ангажимента за внасянето на съответно 90 и 70 млн. лв. по сметките на държавната газова компания.

Предвиждаме под 18 милиона лева да е загубата на „Топлофикация – София“ за 2010 година, за 2011 година предвиждаме загубата да е 7 милиона лева. Това каза Стоян Цветанов при обсъждането на бизнесплана на дружеството.

Той допълни: Нашата цел е да оздравим дружеството, а после ще правим, каквото кажат собствениците. В събираемостта се наблюдава повишаване, сривът е бил през 2006 година. През 2011 година очакваме да повишим събираемостта на задълженията със 7%“.

Столична община води преговори с правителството за създаването на комунален холдинг, в който да влизат фирмите, които управляват дейностите по обслужване на гражданите в София – например „Софийска вода“ и „Топлофикация“. Това каза председателят на Столичен общински съвет Андрей Иванов след заседанието днес.

Идеята все още е в начален етап. „В редица градове на Европа има такива холдинги, в които влизат всички дейности по обслужването на гражданите. Водят се преговори от 6-7 месеца, но не мога още да кажа какво и колко ще влиза в този холдинг. Няма как да стане по време на този мандат на Столичен общински съвет“, каза Иванов. Може да се говори общината да получи част от държавния дял в ЧЕЗ, за да има градът някакво влияние и при електроснабдяването. „София е най-големият потребител на ЧЕЗ. Защо София да няма някакво влияние при електроснабдяването“, каза още Иванов. Не са водени разговори в тази посока, но може да се помисли, смята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6269 |03.02.2011 Гърци вдигат най-големия мол у нас на Околовръстното . 20| 5284 |21.01.2011 Японци вдигат слънчева централа край Ямбол . 0| 5278 |15.12.2010 Железничари се вдигат на протест . 3| 5872 |22.11.2010 Тютюнопроизводители се вдигат на протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads