Реклама / Ads
45| 7515 |03.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдигат минималната заплата и най-ниските пенсии

.
Тотю Младенов Източник: източник
От началото на юли ще бъдат увеличени минималната работна заплата в страната и най-ниските пенсии. Това обеща по Нова ТВ социалният министър Тотю Младенов.
 

Той отчете, че това се налага заради отчетена инфлация през последните месеци и повишаващите се цени на хранителните продукти и горивата.

Според министъра минималната работна заплата трябва да скочи от 240 на 270 лв. , защото на този етап тя е под прага на бедността.

Тотю Младенов съобщи, че през последните седмици двете най-големи работодателски организации са сближили позиции със социалното министерство и са готови през следващата седмица да се вземе окончателно решение за увеличението на минималната заплата.

Министърът поясни, че в много браншове вече е постигнато индексиране на минималната работна заплата, като например в металургията и пивоварната индустрия те е около 400 лева.

Тотю Младенов опонира и на изразената позиция от Българската търговско промишлена палата, според която 85% от работодателите били против увеличението с 30 лв. на минималната заплата, с мотива, че така ще се увеличи сивият сектор и ще се свие пазарът.

Палатата не е компетентна в тази област, те не са работодателска организация и не може да не отчитаме реалните икономически и социални причини, както и международните тенденции, категоричен е министърът.

Той е убеден, че ще се намерят допълнителни средства за тези увеличения, като те ще дойдат главно от засилените контролни механизми на държавата и налаганите глоби на некоректни работодатели.

Министърът обяви, че в неговото ведомство вече е съкратил 500 човека и оттук нататък всяко намаление на щата ще бъде рисково.

Младенов отново лансира идеята, че увеличението на минималната заплата с 30 лв. може да се постигне и ако успеят да си върнат откраднатите от Емилия Масларова и екипа й 11 млн. лв. от социален обект в Стара Загора.

"Делото не се е провалило. На 9 май е следващото заседание, а събраните материали по него са 180 тома", отбеляза той.

Министърът Младенов е категоричен, че ведомството му ще се присъедини като ищец и ще заведе съдебен иск, за да си върне от Масларова откраднатите милиони.

Младенов даде пример, че тази година само за 6 млн. са финансирани 29 обекта по програмата “Красива България”, а предшественичката му е успяла само от довършването на една сграда да открадне два пъти повече.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6207 |27.04.2011 "При възможност" вдигат пенсиите . 12| 5159 |21.04.2011 Дянков: Скок на минималната заплата е “следващ въпрос” . 7| 5460 |31.03.2011 Вдигат на крака „Топлофикация София” с нов бизнес план . 19| 5041 |09.03.2011 Индексират пенсиите, но само на най-бедните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads