Реклама / Ads
12| 5295 |14.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдигат пенсиите, но при нови данъци

.
Пенсиите в България могат да се вдигнат, ако страната ни подкрепи въвеждането на нови единни данъци за Европейския съюз. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски, който се срещна с финансовия министър Симеон Дянков в петък. Пенсиите и заплатите в България са най-ниските в целия ЕС.
 
 

Левандовски обясни, че не може да дава съвети на финансовия министър как да вдигне пенсиите в страната. Това обаче може да стане с увеличаването на приходите в бюджета, а един такъв нов източник на средства е данъкът върху финансовите транзакции, каза Левандовски. Той подчерта, че той не е голям и е само 0.1% от стойността на превода. По думите на Левандовски за България това не би трябвало да е проблем, защото финансовият сектор не дава такава значителна част в брутния вътрешен продукт на страната, както е например във Великобритания и Ирландия.


Европейската комисия иска да се въведе данък върху финансовите транзакции, като целта е да се накара финансовия сектор да даде своя принос за обществото. България е против въвеждането на данъка. Причината е, че капиталовият пазар у нас е слаб и допълнителното му облагане с данъци няма да позволи неговото развитие. България принципно е срещу въвеждането на нови данъци, както и увеличаване на сега действащите и уеднаквяване на ставката по ДДС за целия ЕС. Великобритания също се противопостави срещу новия финансов данък.


В Бюджет 2012 г. не е заложено увеличение на пенсиите и заплатите, но при добро изпълнение може да се намерят средства за допълнителни социални плащания. Това стана ясно пък от думите на финансовият министър Симеон Дянков. Той припомни, че и през тази година бюджетът не е предвиждал увеличаване на пенсии и заплати, но правителството е вдигнало вдовишките пенсии и минималната работна заплата.


Дефицитът за 2012 г. ще бъде под 1.5%, а през 2013 г. целта е да имаме балансиран бюджет, каза Симеон Дянков.

"За следващата година ще действаме по същия начин: в рамките на фискалната дисциплина, която налагаме, за следващата година дефицитът ще бъде още по-нисък. Благодарение на евентуалното по-добро изпълнение на бюджета за тази година, залагаме същото и за следващата година, очакваме до 2013 г. да стигнем до балансиран бюджет - нещо, което все още не е в конвергентната ни програма, но вече имаме основание да смятаме, че до 2013 година ще имаме балансиран бюджет", каза Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7587 |03.08.2011 НАП подгони за Олимпийски данъци Лили Иванова . 36| 5846 |18.06.2011 Последно: Вдигат заплати и пенсии, но не знаят кога . 11| 4937 |16.06.2011 Вдигат пенсиите, но незнайно кога . 60| 8783 |08.06.2011 Дянков изненада пенсионерите: Вдигаме ви пенсиите, но не на всички!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads