Реклама / Ads
8| 5602 |25.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

М. Велчев: Акцизните реформи режат приходите в бюджета

.
Милен Велчев Източник: Вяра Йовева
Приходите в държавния бюджет ще паднат, ако се увеличат акцизите на цигарите и алкохола.
 
За това алармира жълтият финансов министър от правителството на Симеон Сакскобурготски - Милен Велчев пред телевизия PRO.BG.

Според цаирста ситмулът за контрабанда вече бил много голям и създава предпоставки тя необратимо да влезе на пазара. Велчев похвали усилията на новите управляващи за промени на митниците, но уточни, че може да даде оценка за работата на новия директор на минтиците Ваньо Танов, след като види конкретни резултати.

„Няма да давам субективно мнение по въпроса. Вижте резултатите. При Асен Асенов приходите от акцизи се увеличаваха с по 30-40 процента. А какво се се случи в годините след него?", попита риторичн финансистът.
Велчев каза още, че при съставянето на бюджета управляващите не е трябвало да увеличават толкова много разходите като процент от БВП. „Заложена е най-високата за последните 15 години степен на преразпределение на публичните ресурси. Да се опитваме изскуствено да задържаме приходите и разходите при спад на инокомиката, би биро голяма гршка", беше ктегоричмен Милен Велчев. Той посъветва правителството в условия на криза да продължи да инвестира в строителството на магистрали, но не и в АЕЦ „Белене".

Според Велчев в оставащия месец и половина до края на годината управляващите трябва да успеят да свият натрупания дефицит през годината. По-важно е бюджетът да бъде балансиран за следващата година, отколкото за тази, както направи кабинетът. Освен това бившият нансов нистър смята, че е важно да се види каква е цената на този баланс за последния месец и ккаво ще стане със задържане на много плащания, които държавата ще трябва да извърши през следващата година - плащания на фирми за вече извършени услуги, на доставчици и т.н.
Не знам точната цифра, но става въпрос за стотици милиони, може би милярд . Това е огромна сума, ако се остави за изплащане за следващата година", обясни Моилен Велчев. Според него „пицата на Симеон Дянков" е и тънка, и постна, но отказа да коментира работата на сегашния финансист Номер 1.

„Не съм от хората, които желаят да комнетират, не е коректно. Мога да коментирам финансовата политика на правителството като цяло, но е и работата и личността на министъра в частност", заключи Велчев по икономичесте теми.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5102 |13.11.2009 ЕС се произнася днес за реформите на Дянков . 1| 4933 |13.11.2009 Режат парите за иновации от 20 на 5 млн. лева . 4| 5014 |11.11.2009 Над 18,5 млрд. са приходите в бюджета . 13| 5143 |19.10.2009 Реформи на валутния борд иска Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads