Реклама / Ads
11| 5131 |14.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Велчев: Постната пица на ГЕРБ не е дори “циганска баница”

.
Милен Велчев
Постната пица на Симеон Дянков вече дори не е и “циганска баница”, защото филията се поръсва с червен пипер и олио, което си е разкош. Проблемът е, че не е ясно какво точно е - със сигурност никак не е здравословно. Получава се като при сиренето - предлага ни се за сирене, лъжат ни, че е сирене, а се оказва, че пълно с някакви вредни субстанции.
 
Това твърди в “Труд” жълтият финансов министър от правителството на НДСВ Милен Велчев.
Според него единствената полза от актуализацията на бюджета е, че кабинетът е погледнал по-реалистично върху приходите. Това, което всички вече го знаехме и преди актуализацията, че събирането на приходи не върви и недостигът ще е повече от 2 млрд. лева, беше официално констатирано от Народното събрание. Нищо повече. Очакванията от актуализацията бяха и разходите да се съобразят с динамиката на приходите. Вместо това по най-парадоксален начин те бяха увеличени, казва царското юпи.

Според него калпавият бюджет се дължал на популистки натиск и липса на воля за реформа. Финансистът твърди, че само с дълбоки реформи, които са необходими, могат да бъдат ограничени разходите. А тяхното увеличение от ГЕРБ говори не просто за липса на реформи, а за антиреформи.

Като антиреформа царистът посочва, че вместо парите да се разпределят прозрачно, се залага един необяснимо “голям” резерв, който ще се харчи по усмотрение на премиера и финансовия министър. Той ще бъде насочван за запушване на дупки, които тепърва ще зейват.
Велечев опонира и на бившия премиер Иван Костов който предлага заем от МВФ. Според него тази идея била на НДСВ и то още от края на 2008 г.

Да, продължавам да смятам, че на този етап за България ще е полезно да сключи споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), и то не толкова, за да компенсира изгребания финансов резерв, а да осигури провеждането на важните реформи, за които не достига воля. МВФ няма да позволи парите да отидат за финансиране на популистки политики. Едно от условията, които той ще постави, е дефицитът да е минимален или да се балансира бюджетът. Нещо, което правителството от една година го обещава, но не може да го постигне. Предстои да видим дали ще го направи през следващите месеци, но аз дълбоко се съмнявам, казва бившият първи финансист на държавата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4959 |26.05.2010 М.Велчев: Незабавни преговори с МВФ . 2| 11693 |30.11.2009 Свиваме икономиката – получаваме “малката пица” на Дянков . 8| 5602 |25.11.2009 М. Велчев: Акцизните реформи режат приходите в бюджета . 5| 5229 |16.11.2009 Синдикатите недоволни от "малката пица" на Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads