Реклама / Ads
0| 6278 |25.02.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Велико Търново се включва в проект за устойчив градски туризъм

.
Община Велико Търново се включва с 42 хил. евро в международен проект за устойчив градски туризъм. Целта е да се обмени опит в планирането и управлението на туристическото и културно-историческото наследство.
 

Общинският съвет даде съгласие старата столица да се присъедини към общини от Испания, Португалия, Белгия, Ирландия, Италия, Унгария, Полша, Румъния и Гърция. Водеща община по проекта е Саламанка в Испания, пише в. Янтра Днес.
С 3 млн. евро по програмата за международно сътрудничество INTERREG IV C, за 3 години, ще се разработят стратегии за развитие на туризма в градовете-партньори. Приносът на ЕС ще бъде 85% от сумата, а останалата част ще бъде разпределена между общините-участнички.
Целта на проекта е новаторство и обмяна на опит в планирането и управлението на туристическото и културно-историческото наследство, обясни Мариела Цонева, шеф на общинската дирекция по евроинтеграция.

turnovo.jpg
снимки Вяра Йовева

Развитието на туризма като индустрия е приоритет във всички предизборни кампании от последните 10 г. От общинската туристическа агенция “Царевград Търнов" отчитат, че в сравнение с 2000 г. сега туристопотокът е нараснал трикратно. Според прогнозите очакванията са през следващите 10-­15 г. Велико Търново и регионът да бъдат посетени от близо 3 млн. български и около 1 млн. чуждестранни туристи.
В региона са регистрирани и категоризирани 100 хотела, къщи за гости, хостели, пансиони и бунгала, съобщиха от отдел “Общинска икономика". На отчет се водят 1230 ресторанта, заведения за обществено хранене, кафенета и увеселителни заведения.
От туристически такси през м.г. в общинския бюджет са постъпили 55 975 лв. Над 15 хил. човека работят в туристическата индустрия в общината, което я определя като една от водещите за икономиката на региона. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5003 |08.01.2008 Ще рекламират непопулярни дестинации из Европа с нов мащабен проект . 0| 9655 |08.01.2008 Стартира проектът "Отлична българска дестинация – Тракийският дух" . 0| 5158 |14.11.2007 Над 10 на сто ръст на туристите от Великобритания тази зима . 0| 5185 |14.11.2007 Над 10 на сто ръст на туристите от Великобритания тази зима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads