Реклама / Ads
1| 7259 |05.04.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вината на Винпром Пещера задминаха 340 конкуренти

.
Тази година международното изложение Винария 2013 доказва, че българското винопроизводство не отстъпва на световното. През март месеца Националната лозаро-винарска камара, партньор на изложението, покани в България десетки винени експерти и журналисти, за да дегустират над 340 вина на 45 винопроизводители от 13 страни.
 

 

Снощи бяха обявени и наградени най-добрите вина, които получиха редица златни и сребърни медали. Мерилото за „най-добро вино на годината” и сигурен гарант за потребителите, че това е вино е наистина с отлично качество, са статуетките Златен ритон, давани за всяка една винена категория.Тази година категориите бяха шест, както и статуетките.

 

Прецедент в 21-годишната история на Винария направи фактът, че една серия вина грабна цели три от всички тези ритони. Това бе признатата за качествата си в цял свят марка на водещия винопроизводител у нас - Domaine Peshtera.

 

Серията бе успешно представена за първи път в конкурса на Винария 2012 г, където дебютирайки спечели Златен ритон и изненада винените критици с много достъпна цена, но безспорно високо качество. Тогава Domaine Peshtera бе в сортовете Каберне совиньон, Мерло, Мускат и Шардоне, които за последната година завоюваха челни позиции в десетки от най-престижните международни конкурси и дегустации, сред които Critics & Sommelier Challenge, Mundus Vini, International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, Decanter World Wine Awards и редица други.

 

 

От февруари месец на пазара са и двата най-нови сорта от серията - Каберне фран и Сира. На тазгодишната Винария пък ексклузивно са представени първите резерви с марка Domaine Peshtera в сортовете Каберне совиньон и Мерло, както и първите купажни вина на компанията от сортовете Совиньон блан и Вионие.

 

Всички тези първокласни и доказани вина са резултат от труда на топ технолози, сред които световно известния винен консултант на Винпром Пещера – Никола Вива. Те излизат от най-съвременната изба на Балканите, ситуирана насред хиляди декара лозови масиви в гр. Съединение, която компанията откри миналата година. В през изминалия сезон там бяха преработени над 36 000 тона грозде и произведени над 12,5 млн. литра вино.

 

Но колкото и големи да са успехите за вината, те са част от общия брой признания за цялостното производство на компанията от конкурса, оценяван със слепи дегустации от родни и чуждестранни дегустатори. Общо с 18 медала бяха оценени различните продукти на Винпром Пещера, сред които серията Пещерска – Гроздова, Отлежала, Специална и Селекция. От 2004 до 2013 г. Пещерска има спечелени близо 20 златни медала от Винария и множество отличия от международни конкурси. За този период тя е преборила по вкусови и качествени показатели над 750 ракиени проби на близо 45 родни и чуждестранни винзавода, които през годините са взимали участие в надпреварата у нас. Сред носителите на медали са и уискито на Винпром Пещера  - Black Ram и Black Ram 12 г., Мента и Мастика Пещера, водките на компанията. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7743 |03.04.2013 С наздравица от щанда на Винпром Пещера бе открита Винария 2013 . 0| 7105 |27.07.2012 Винпром Пещера получи 6 награди за високо качество и отличен вкус на продуктите си в сферата на вината и високоалкохолните напитки . 0| 9834 |14.02.2012 Деян Донков, Радина Кърджилова и хиляди българи посрещат 14-ти февруари с „Домейн Пещера” . 0| 9668 |01.02.2012 Експертите на Винпром Пещера съхраняват традициите на древните лозари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads