Реклама / Ads
67| 9574 |21.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Виолина Маринова: Поставянето на КТБ под надзор на БНБ е нормално

.
По думите на Виолина Маринова, директор на Банка ДСК и заместник-председател на Асоцияцията на банките в България, надзорът на банките е един и същ за всички. Това е оздравителна процедура, а не наказателна мярка.
 

„Българската банкова система има един от най-добрите показатели изобщо в Европа – включително ликвидност, запасеност със капитал, един буфер, който може да поеме каквито и да е бъдещи загуби от повечето западноевропейски страни. Именно за такива ситуации, които възникват понякога, ние имаме доста добре разписано и модерно законодателство. Това, което сега се прави следва процедурата”.

Това обясни в студиото на „Събуди се” икономистът Лъчезар Богданов. Изказването му бе по повод специалния 3-месечен надзор, който бе поставен от БНБ на Корпоративна търговска банка. Целта бе да се избегнат по-сериозни проблеми, след като клиентите й масово започнаха да теглят депозитите си. Така, на практика регулаторът консервира банката.

Само преди ден управителят на БНБ Иван Искров се изказа категорично, че депозитите на хората са защитени. Те обаче ще трябва да изчакат да се стабилизира институцията и едва тогава да си ги изтеглят - това може да трае и по-малко време от тримесечния срок. Ръководството на БНБ е категорично, че КТБ в момента не е във фалит.

По думите на Лъчезар Богданов това са такива кризисни ситуации, които се развиват в рамките на дни.

„Именно затова са предвидени такива механизми да се защити самата банка и да се защити цялата банкова система точно за такава ситуация – това, което беше направено от БНБ не е нещо извънредно”, успокоява икономистът.

Запитан дали вложителите трябва да се притесняват заради блокираните си пари в банката, икономистът Лъчезар Богданов отговори: „Това временно спиране на дейността създава неудобство на вложителите. Надявам се маскимално бързо да се стигне до разрешаване на ситуацията”.

„Това, че БНБ постави под особен надзор Корпоративна търговска банка е една мярка, която е необходима. Твърденията, които има от различни страни относно това какво е състоянието на банката, никой не може да каже, особено за, която не съм видяла нещата”, обясни от своя страна Виолина Маринова от Асоциацията на банките в България.

По думите й надзорът на банките е един и същ за всички.

„Регулаторната рамка на банките е изключително силна. Ние сме под непрекъснат надзор – отговаряме на изискванията, така че ни бих казала, че има някакъв проблем”, допълни Виолина Маринова.

Относно придобиването на банката, Маринова бе категорична, че това, че една банка придобива друга, не би следвало да е проблем. Това са нормални сделки, категорична е тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 9035 |20.06.2014 Хампарцумян: И един депозит не е застрашен в КТБ . 38| 7229 |20.06.2014 КТБ поиска надзор за защита на клиентите си . 12| 6931 |19.06.2014 Хърсев: Не полицаи, а банкери да извършват банковия надзор . 0| 6887 |18.06.2014 Корадо-България АД увеличава капитала си, инвестира в Стражица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads