Реклама / Ads
10| 5922 |05.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Високи лихви провалят проекти по европрограми

.
Томислав Дончев
Около 30-35 % от одобрените проекти на малки и средни предприятия по оперативната програма "Конкурентоспособност" не се осъществяват, защото бизнесът не може да си осигури своята част от финансирането.
 


Това съобщи днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов по време на конференция за еврофондовете и конкурентоспособността.


Причината за провала на една трета от европроектите на малкия бизнес е, че лихвите, които в момента предлагат банките за осигуряването на тяхната част от финансирането, са на ниво от 10-12 %, което е непостижимо за фирмите от този сегмент, обясни зам.-министърът.


Затова част от ресурса по оперативната програма ще бъде насочена за осигуряване на по-достъпно финансиране. 150 млн. евро ще бъдат заделени от програмата в специален инструмент за предоставяне на достъпни кредити към малките и средни предприятия, каза Ангелов.


Идеята е лихвата да е под пазарната и средствата да бъдат използвани и за бизнес-инициативи на фирмите, уточни министърът по европейските въпроси Томислав Дончев.


Освен това още тази есен или през зимата ще се въведе нов начин за оценяване на европроектите по ОП "Конкурентоспособност". Той ще бъде приложен за схемата по програмата за грантово финансиране за енергийна ефективност на стойност 150 млн. евро.


Схемата трябва да премине през десетина български банки, каза министърът. Предвижда се част от дейностите да се изнесат извън администрацията, като за целта ще има проектен асистент и външен верификатор - компания, която се занимава с такъв тип дейност.


Кандидатът за еврофинансиране първо ще се обърне към асистента, който ще се занимава с техническата възможност да се получи грантово финансиране. Следващата стъпка ще са банките, които трябва да преценят дали този потенциален бенефициент може да получи финансиране и при какви условия. Едва след като банките се произнесат, че той може да бъде финансиран, кандидатът ще се обърне към министерството, където администрацията ще проверява дали по проекта има двойно финансиране по други програми и дали това е малко или средно предприятие.


Така, според зам.-министъра, ще е сигурно, че одобрените проекти ще получат пари за съфинансиране от страна на бенефициента и процентът на провалените проекти ще се сведе до 5-10 на сто.

Амбицията ни е целият ресурс по програмата да бъде предоставен на бизнеса до първите месеци на 2012 година, каза Ангелов. Той допълни, че 50 млн. евро по програмата са били отпуснати преди дни за технологична модернизация за малките и средни предприятия.


Вероятно тази или следващата седмица ще бъде пусната за публично обсъждане схема за иновации в предприятията на стойност 30 млн. евро. За публично обсъждане са очаква да бъде пусната и схемата на стойност 40 млн. евро за т.нар. зелени технологии в големите предприятия. 10 млн. евро пък са предвидени за научните среди.


Около април следващата година ще се вземе решение за евентуално пренасочване на средства от едни към други оперативни програми, съобщи пред форума Томислав Дончев. До тогава няма да коментирам, не искам някой да се чувства предварително обречен или награден, заяви министърът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5218 |13.07.2011 Вицето на Кунева ще се заеме с кредитите и лихвите . 4| 5858 |19.04.2011 Ще скачат ли лихвите, зависи от икономиката . 10| 5988 |25.02.2011 Плевнелиев: Обещавам 7 магистрали, а за някои няма проекти . 1| 5328 |20.01.2011 Тр. Трайков: Енергийните проекти ще са изгодни за нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads