Реклама / Ads
2| 5259 |07.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Влизаме в "Южен поток" на 16 юли

.
На 16 юли Русия и България ще подпишат споразумението за проекта „Южен поток". Това заяви руският вицепремиер и председател на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков, цитиран от РИА Новости.
 

По думите на Зубков всички въпроси, които предстои да се решават сега, ще бъдат решавани според „пътната карта", която са предложили и добави, че тя ще бъде подписана на 16 юли в България.

Той изрази мнението, че посещението му в София е било успешно и са обсъдени всички въпроси, свързани с „нашите енергийни проекти".

На свой ред премиерът Борисов каза, че до дни ще бъдат изчистени всички неясноти по "пътната карта". През 2015 година проектът трябва да е готов, подчерта той.

Българският министър-председател не уточни от кого ще бъде парафирано споразумението, но подчерта, че въпросът ще бъде решен „на достатъчно високо равнище".

Припомняме, според Борисов за "Южен поток" остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ. Русия е заявила, че те ще се използват, каза премиерът.

Бойко Борисов изрази увереност, че печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои.

Сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, стана ясно още след срещата между българския министър-председател и Виктор Зубков, като удвоеният капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа.

„Смятаме, че е получено пълно разбиране от страна на българското правителство и това бе потвърдено от министър-председателя - че България влиза в проекта „Южен поток", заключи руският вицепремиер.

Междувременно американският посланик у нас Джеймс Уорлик, който се срещна с министъра на икономиката Трайков ден след визитата на Зубков, призова за публичност на споразуменията, договорени между българското правителство и Русия по енергийните проекти.

„Българите сигурно искат да разберат защо цената на газа се е повишила с 30 % и дали няма през следващите 5 или 10 години да се повиши още" подчерта Уорлик, цитиран от БНР.

„Ние обаче не можем да знаем това, защото тези споразумения са тайни", изтъкна още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5700 |25.06.2010 "Южен поток" готов до 2015 г. . 6| 5774 |20.06.2010 Русия притиска България за "Южен поток" . 0| 5128 |03.06.2010 Влизаме в Шенген през 2012 . 0| 5427 |14.05.2010 Проектът "Южен поток" възможен до края на 2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads