Реклама / Ads
Frognews
5| 4980 |30.12.2013

Влошен бизнесклимат през декември

.
През декември 2013 г. общият показател на бизнес климата бележи намаление спрямо равнището си от предходния месец с 3.4 пункта. Това сочи проучване на Националния статистически институт (НСИ).

 

Конюнктурните анкети на НСИ регистрират влошаване на бизнес климата в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 3.2 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на занижените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

 

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 9.1 пункта поради увеличения песимизъм в оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

 

Същевременно анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през декември се наблюдава намаление на негативното им влияние.

 

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 2.9 пункта. Това се дължи главно на влошените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, което е съпроводено и с по-песимистични прогнози за следващите три месеца както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчицитe. Основните фактори за лошата картина в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през последния месец се регистрира намаление на негативното влияние на първите два фактора. Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се увеличава с 1.4 пункта спрямо ноемврийското си равнище главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бюджетът ще пилее милиони за неефективни структури и през 2014 г. 4| 5286 |25.11.2013 . Акция: Да помогнем на президента Плевнелиев 37| 13463 |19.09.2013 . Държавата възстановила ДДС за 504,5 млн. лв. през август 5| 5149 |10.09.2013 . Над 240 000 лица преминали българо-гръцката граница през почивните дни 2| 5386 |09.09.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ