Реклама / Ads
5| 4918 |13.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Връщаме огромни пари в ЕС?

.
Съществува голям риск към 1 януари 2011 г. България да трябва да връща европейски пари за неизпълнени проекти или забавени срокове.Само по програма ИСПА се могат да бъдат в размер между 500 млн. и 700 млн. евро. Това каза за медиите министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев.
 

Изводът, който министърът прави е на базата на информацията, която е получил за времето от встъпването си в длъжност. Според него има риск страната ни да връща много пари заради неизпълнение на проекти по предприсъединителните програми. И даде като пример интегрирания воден проект на Русе, където закъсненията са огромни. По Лот 2 то е година и 5-6 месеца, а изпълнената работа е само на 4%, вместо планираните 70-75%.

Плевнелиев подчертава, че ако към края на 2010 г. този проект не е приключил изцяло, по правилата на ИСПА страната ни е длъжна да връща сериозни суми, затова трябва да бъдат предприети решителни мерки в тази посока.

По думите на министър Плевнелиев до края на август в МРРБ ще бъде оценен всеки един проект, по който работи ведомството. Те са над 360. Оценката ще бъде направена от гледна точка на риска, така ще се започне работа по тях по приоритети. Към момента МРРБ има сключени необезпечени договори за над 280 млн. лв.

Ведомството има неразплатени суми по вече извършени строителни работи за над 37 - 38 млн. лв., която ще нарасне в следващите дни до 70 млн. лв., обяснява Плевнелиев.

Дружествата ВиК, на които МРРБ е принципал, дължат на Министерството на околната среда и водите 39 млн. лв. Държавна компания „Строителство и възстановяване", която е също част от това министерство, пък има задължения от 90 млн. лв.

Припомняме, че ИСПА е предприсъединителна програма на Европейския съюз, която финансира изграждането на редица инфраструктурни обекти, като пътища и железопътни участъци, които са част от трансевропейските коридори. Сред мерките на програмата са и очистването на въздуха в промишлените райони , изграждане на пречиствателни станции, обезопасяване и оползотворяване на твърдите отпадъци и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4802 |04.08.2009 Харчат пари от НЕК с разрешение на Станишев . 0| 5578 |20.07.2009 ЕК: Следим под лупа парите за пътища и канали . 1| 5216 |01.07.2009 Парите в банките се топят за месец . 1| 4954 |09.06.2009 НАП си взема парите с нови схеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads