Реклама / Ads
1| 6020 |27.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Врътват кранчето с пари за земеделие

.
Приключват директните плащания към земеделците, които започнаха от месец март и след това се стигна до протеста на зърнопроизводителите. Това заяви Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие".
 

Изчистваме плащанията към коректните бенефициенти, съгласно подписаното споразумение със зърнопроизводителите, като това трябва да стане до 30 април. След като се изясним цялостната картина, ще доплатим там където е платено по-малко, а където е надплатено - ще трябва сумите да се възстановяват, посочи той.

Всички проверки относно плащанията бяха направени в началото на 2010 година и беше известено за кои бенефициенти трябва да се направи корекция относно размера на получаваната субсидия. „Това са 15-16 хиляди души, но много от тях попадат в хипотезата, че трябва да възстановят до 100 евро. Ние тези пари не ги търсим, защото ще направим повече разходи за тяхното събиране, отколкото ще вземем," каза Порожанов.

По думите му са останали 5800 души, за които са издадени актове за публични държавни вземания.

„От преди Великден сме разплатили 47 хиляди заявления на 26 хиляди бенефициента, като те нямат издадени актове. За периода от Великден до 30 април оставихме да изплащаме парите на тези актове," подчерта още той.
Порожанов посочи, че за утре остават около 495 бенефициенти, с които ще се приключи кампанията за директните плащания за миналата година.

„Ще ни остане само покриването на националните доплащания за бенефициенти с неизчистени задължения към бюджета и евентуално частични доплащания за лица, които все още не са получили актовете си," каза още шефът на ДФ „Земеделие."
Земеделските производители вече могат да декларират обема на обработваната земя и с помощта на GPS система, която може да се монтира дори и върху тракторите с цел да се покаже точния размер на обработваемата земя.

„Чрез този метод заявленията ще се подават много по-бързо в рамките на 15 минути," заяви Свилен Костов - зам.-изпълнителен директор на ДФ „земеделие". Той посочи, че предстои да се направи статистика относно броя на хората, които са се възползвали от това нововъведение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5709 |21.02.2011 Стимулират родното земеделие с данъчни облекчения . 0| 7082 |05.01.2011 Найденов подхвана назначенията в ДФ"Земеделие" . 6| 5675 |26.11.2010 България тръгва срещу Швеция за парите в земеделието . 1| 6749 |01.11.2010 ДФ "Земеделие" разплати проекти за 6 млн.лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads