Реклама / Ads
Frognews
1| 5241 |27.04.2011

Врътват кранчето с пари за земеделие

.
Приключват директните плащания към земеделците, които започнаха от месец март и след това се стигна до протеста на зърнопроизводителите. Това заяви Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие".

Изчистваме плащанията към коректните бенефициенти, съгласно подписаното споразумение със зърнопроизводителите, като това трябва да стане до 30 април. След като се изясним цялостната картина, ще доплатим там където е платено по-малко, а където е надплатено - ще трябва сумите да се възстановяват, посочи той.

Всички проверки относно плащанията бяха направени в началото на 2010 година и беше известено за кои бенефициенти трябва да се направи корекция относно размера на получаваната субсидия. „Това са 15-16 хиляди души, но много от тях попадат в хипотезата, че трябва да възстановят до 100 евро. Ние тези пари не ги търсим, защото ще направим повече разходи за тяхното събиране, отколкото ще вземем," каза Порожанов.

По думите му са останали 5800 души, за които са издадени актове за публични държавни вземания.

„От преди Великден сме разплатили 47 хиляди заявления на 26 хиляди бенефициента, като те нямат издадени актове. За периода от Великден до 30 април оставихме да изплащаме парите на тези актове," подчерта още той.
Порожанов посочи, че за утре остават около 495 бенефициенти, с които ще се приключи кампанията за директните плащания за миналата година.

„Ще ни остане само покриването на националните доплащания за бенефициенти с неизчистени задължения към бюджета и евентуално частични доплащания за лица, които все още не са получили актовете си," каза още шефът на ДФ „Земеделие."
Земеделските производители вече могат да декларират обема на обработваната земя и с помощта на GPS система, която може да се монтира дори и върху тракторите с цел да се покаже точния размер на обработваемата земя.

„Чрез този метод заявленията ще се подават много по-бързо в рамките на 15 минути," заяви Свилен Костов - зам.-изпълнителен директор на ДФ „земеделие". Той посочи, че предстои да се направи статистика относно броя на хората, които са се възползвали от това нововъведение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Стимулират родното земеделие с данъчни облекчения 3| 4976 |21.02.2011 . Найденов подхвана назначенията в ДФ"Земеделие" 0| 6381 |05.01.2011 . България тръгва срещу Швеция за парите в земеделието 6| 4743 |26.11.2010 . ДФ "Земеделие" разплати проекти за 6 млн.лева 1| 6059 |01.11.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ