Реклама / Ads
2| 6245 |25.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Все повече хора търсят потребителски кредит за покриване на стари задължения

.
Все повече хора търсят потребителски кредит за рефинансиране на стари задължения. Тази тенденция отчитат консултантите от "КредитЦентър".
 

Управителят на консултантската къща Тихомир Тошев беше категоричен, че при около една трета от случаите хората вече имат просрочия и са изпуснали момента, в който да преструктурират задълженията си.

Пред Дарик Тихомир Тошев коментира: "При потребителското кредитираме виждаме тенденция, която е малко засилена в началото на година. Може би донякъде защото през февруари поприключват най-трудните и тежки месеци, в които бяха и високите сметки за електроенергия, изобщо разходите през зимата са по-големи. Явно на повече хора е натежала задлъжнялостта, която са натрупали и към ютилити компании, и към по-малки стокови кредити, потребителски кредити, задължения по кредитни карти, бързи кредити.

Особено през февруари имахме по-сериозен ръст на запитванията за потребителски кредити, с които да се рефинансират няколко малки задължения и други натрупани задължения към ютилити компании. За съжаление при тях се вижда и една отрицателна тенденция, която е малко притеснителна. Почти една трета от всички тези запитвания, хората вече са изпаднали в затруднения и са имали забавяне по вноски и кредити, кредитни карти. А при някои от тях моментните доходи не позволяват да се изтегли нов кредит, който да покрие всички тези задължения. Тоест те са успели през последните четири-пет години да натрупат повече задължения отколкото доходите позволяват".

Същевременно близо 23 процента от всички отпуснати заеми са лоши и преструктурирани, сочат данните на БНБ за февруари. Увеличението спрямо януари е под процент, но на годишна база достига близо 4 на сто.

Общо лошите и преструктурирани кредити, които не са обслужвани повече от три месеца, са 9,6 млрд. лева. 53,4 млрд. лв. е общият размер на кредитите, отпуснати в банковата система към края на февруари. Спрямо януари те намаляват с около 0,6 на сто, но растат на годишна база с близо 3 на сто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10811 |07.03.2013 ЛИДЕР: Намалението на тока може да е повече от 7% . 4| 8071 |09.02.2013 България получава над 2 млрд. евро повече от новия евробюджет . 6| 5597 |05.02.2013 НЦИОМ: Повечето българи - доволни без цигари . 3| 6046 |27.12.2012 Повече вкъщи, по-малко в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads