Реклама / Ads
0| 5521 |13.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Всеки трети лев идва от сивия сектор

.
"Икономическата криза, високата безработица, ниските доходи и недостатъчният данъчен морал са фундаменталните причини за високия дял на сивата икономика в България".
 
Това заяви проф. Стефан Петранов при представянето на изследването на Асоциацията на индустриалния капитал вчера.

"Онлайн свързването на касовите апарати с НАП и съвместните проверки на данъчни и трудови инспектори дават положителен резултат, но не могат да решат основните проблеми в българската икономика", добави той. Проучването показва, че през 2012 г. делът на сивия сектор у нас е 32,7% от БВП - с едва 0,6% по-малко спрямо 2011 г.

По този негативен показател България заема първо място в ЕС. В съседните страни от Балканския полуостров сенчестата икономика е около 27-28% от БВП, твърди проучването. Сред най-разпространените нелоялни практики са работата без трудов договор. Масово се декларират минимални суми, върху които се плащат осигуровки, а служителите получават допълнително пари на ръка.

Често се случва и плащане на възнаграждения под минималната заплата, показва изследването.

Една четвърт от фирмите посочват, че се отчитат по-големи разходи от действителните и по-ниски от реалните обороти, допълва „Труд". Друго нарушение е неиздаването на фактури и избягването на плащане на ДДС.

Едва 4,2% от анкетираните фирми смятат, че всички продажби в икономиката се фактурират. През 2011 г. 25% са били на това мнение. Драстично са намалели и служителите, които са убедени, че всички декларират реалните си доходи.

Според бизнеса намаляването на административната тежест и въвеждането на повече електронни услуги би довело до свиване на сивия сектор. "Най-важното обаче е всички фирми да са равни пред закона. Работодателите казват: "Докато Темида си затваря очите, това ще е положението", каза доц. Емилия Ченгелова.

Хората трудно приемат, че не трябва да работят на черно заради ниските доходи. Те предпочитат да получават малко повече пари сега и не се интересуват каква ще е пенсията им след време, посочиха авторите на проучването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6481 |15.04.2013 „Женски туризъм”: полякини идвали в България за аборт . 20| 7432 |31.01.2013 Отчитат парното всеки месец . 4| 5914 |14.11.2012 Шефът на "Газпром" идва в България за "Южен поток" . 19| 7178 |13.09.2012 Путин идва за сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads