Реклама / Ads
0| 7250 |29.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

За всички сектори има изход от кризата

.
Миналата седмица се проведе национален форум на тема: „Глобалната икономическа криза и реалния сектор в българската икономика - конструиране на основите не една национална антикризисна програма“, на който присъстваха редица финансисти и икономисти.
 



Frognews.bg ви представя едни от най-интересните мнения и предложения за антикризистни мерки.

Проф. Димитър Иванов:

Тъй като фатално е намаляла покупателната способност на българите трябва да бъде приет със закон пакет от антикризисни мерки. Той трябва да включва, формиране на нов модел и структура на икономиката в дългосрочен план, за да се възстановят кредитните потоци, на основата на диагностика „годишен технически преглед“ на българското стопанство. Основната болест на икономиката ни е, задлъжнялостта във фирмения сектор и на домакинствата. Основна цел трябва да бъде програмата за преструктуриране на тази задлъжнялост. България влиза в период на тотална неустойчивост и бюджетни дефицити, а изхода от кризата в световен мащаб, няма да реши кризата у нас. България трябва да тръгне към подоходно данъчно облагане и трябва да се приемат 18 пакета от мерки, което ще наложи промяна в над 30 закона. Това трябва да се направи спешно, защото започна твърдото кацане на българската икономика и защото вълната от безработицата у нас не може да бъде светкавично спряна. Трябва да се разшири ролята на БНБ като основен регулатор на банковата система и да се вземат мерки за предотвратяването на фалитите на банки. Възможно е, да се подготвят условия за влизане на държавата в някои банки. Фискалната стабилност у нас ще бъде нарушена за минимум 5 години и затова той предлага намаляване на ДДС на 15-18 %, и съкращаване срока на неговото връщане. Необходимо е и гъвкаво споразумение с Международния валутен фонд. Една от целите е и официално приемане на еврото. Трябва да се преструктурира и фирмената задлъжнялост дори и при участие на държавата. Налага се и да се приеме програма за преструктуриране задлъжнялостта на домакинствата. Препоръчва се на тези домакинства с ипотечни кредити да получат отсрочка за около 1 година. Възможно е да се предвиди и данъчен бонус за работещите българи до 1500 лв., семеен бонус от 1500 лв. и бонус от 1200 лв. за студенти ощетени от кризата. Трябва да се създаде и стратегически инвестиционен фонд за авангардни проекти от стратегическа важност. Сред мерките е и тази за възстановяване на производствените мощности в отбранителната промишленост, както и засилване ролята на земеделието, като се увеличи неговия дял в брутния вътрешен продукт( БВП).

Проф. Стоян Александров, банкер:

Тъй като сегашната депозитна политика на много от банките в България с вдигането на лихвите е необяснима, сега не е правилно да се вдигат лихви по депозити на ниво над 5-6%, както не е било правилно и допреди около година да се предлагат евтини кредити.
Именно поради отпускането на евтини кредити сега немалко фирми и граждани са затруднени при връщането им. Единствено затруднение нямат фирмите, които са имали далновидността при договорите си да обвържат лихвите по кредитите с лихвите на банката майка.
За да може да паднат лихвите по кредитите, би трябвало БНБ да предприеме действия за намаляване изискванията за обезпечение на кредитите като временна мярка.
Банките помежду си разговарят за понижаване на лихвените нива по кредитите, но никоя банка не се наема първа да го направи. Освен това трябва да започнат и лихвите по депозитите, за да се премине към понижение на лихвите по кредитите.
Що се отнася до затрудненията на фирмите и гражданите да си плащат кредитите, той посочи, че общо взето банките не бързат да продават обезпеченията при забавяне на изплащането на вноските, тъй като например при ипотечните кредити вече е трудно да се продаде жилище или офис в центъра на София, а какво остава за недвижима собственост в малките населени места.
Състоянието на банковата система като цяло е добро, тя е стабилна и ще остане такава през следващите 6-9 месеца, до една година, колкото са оптимистичните прогнози за продължаване на икономическата криза. Ако все пак възникнат проблеми при някоя банка у нас, те ще дойдат от сътресения при банката майка в чужбина.

Евгени Чачев, депутат и бивш министър на строителството и териториалното развитие:

Страната се нуждае от нова инвестиционна програма
Изходът от кризата в строителния сектор е много лесен. Първото нещо е пресичане на корупцията и възстановяване на доверието на България в Европейския съюз. България разполага с много пари за пътища до 2013 г., но... Затова на следващия ден след встъпване на новото правителство то трябва да въведе компютърен контрол на всяка оперативна програма и обект, като се започне от проекта, обявяването на тръжната процедура, анексите, плащания и усвояване на средствата.
След 1998 г., когато беше разработена националната инвестиционна програма, България има променени приоритети. Затова се нуждаем от нова инвестиционна програма, която ясно да насочи инвестициите и усилията на държавата там, където е най-необходимо. Изграждането на инфраструктурата е моторът, който ще изведе страната от кризата.

Петър Диков, главен архитект на София:

Спасението е в изграждане на инфраструктура
Решението срещу кризата е да се инвестира в инфраструктура и да се влагат публични финанси в публично строителство, каквото е образованието.
Сто стратегии за пътищата са направени, но няма проекти, няма проектанти, няма държавна визия, няма да има и пари. Най-голямото престъпление, което беше извършено от държавата ни, е неусвояването на европейските фондове. Единствената възможност да влязат живи пари в България беше провалена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5053 |17.10.2008 Орешарски: Жилищните кредити са под 15% от всички кредити у нас . 5| 5086 |15.05.2008 Магистрала "Тракия" - горчивата попара, която всички ще сърбаме . 3| 6566 |22.03.2008 Активираме всички услуги на Mtel по телефона . 0| 7740 |12.02.2008 ПИБ подмени всичките си карти, от 28 февруари ще са валидни тези с чип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads