Реклама / Ads
4| 5010 |29.05.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

На второ място в ЕС сме по пушачи, в света - на шесто

.
На второ място сме в Европа и на шесто в света по тютюнопушене. Страната ни не прави нужното, за да защити населението от тютюневия дим, въвели сме една забрана за тютюнопушене, която не се спазва, припомнят неправителствени организации дни преди Световния ден без тютюнев дим, който отбелязваме на 31 май.
 
От гражданско сдружение „България без дим” са убедени, че у нас вместо да се събират пари за ограничаване на тютюнопушенето, здравният министър д-р Петър Москов „систематично говори срещу въведената забрана за тютюнопушене”. "Важно е за един министър и за един лекар да се обърне към хуманния си дълг и да загърби личните си пристрастия", каза председателят на "Българи без дим" Павел Антонов, визирайки здравният министър.

Нивата на тютюнопушене са рекордно високи в България за европейските стандарти. Не бива държавата заедно с тютюневи компании да показва пушенето като нещо приемливо”, заяви Павел Антонов от "Българи без дим".

"31 май се чества повече от 30 години по света. Силата му е, че всички страни по една и съща тема общуват с обществото, дават препоръки. Световната здравна организация всяка година прави плакат", каза д-р Маша Гавраилова - експерт на сдружението „България без дим". Макар тенденцията в световен мащаб да е за ограничаване на пушенето, много малко държави са ратифицирали протокола за ликвидиране на тютюневите изделия, поясни тя.

Може би има пречки, които не дават възможност да се приобщят лесно правителствата и другите организации. Само 8 държави са ратифицирали протокола. Той е подписан от 54 страни плюс Европейския съюз като цяло. България не е подписала протокола, каза д-р Гаврилова. За сметка на това държави извън Европа като Никарагуа, Габон, Туркменистан са го подписали.

"Имаме уверение от агенция "Митници", че искат България да се присъедини към протокола, защото той е всеобхватен. Би могло да се ограничи незаконната търговия - засилване на лицензионния режим, изграждане орган, който контролира лицензиите, проследимост на всяка опаковка - поставя се знак, за да може да бъде проследено това, което се произвежда", поясни д-р Гавраилова. Според документа е нужно всяко тютюнево изделие да има добре разписана документация, която трябва да съпровожда партидата.

"Светът върви напред, а къде е България. Законът за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места има дупки, стеснява контрола, а при неговото прилагане не се налагат строгите санкции като затваряне на заведения", каза д-р Гергана Гешанова.

Тя даде пример с Турция, където обикалят екипи по 3 или 5 души - полицай, лекар, инспектори. Те са 24-часово разположение, ходят с таблет. Ако заведението не спазва закона, може да бъде затворено, разказа защитничката на забраната за тютюнопушене.

По думите й България изостава и в областта на рекламата: "По цял свят страните вървят към пълна забрана на директна и индиректна реклама на тютюна. За младите хора съществуването на такива реклами показва, че това е допустим морален акт. Предупредителните знаци и кампании по света да променят настроението, знанието на хората. В Турция - преди или след филм има клип за разясняване на вредата от тютюнопушенето".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4595 |18.12.2014 „Форбс”: България е на 42 място в класацията за най-добрите държави за бизнес през 2014 г. . 1| 6125 |24.08.2013 На 4-то място сме по ръст в зимния туризъм . 17| 5959 |28.03.2013 Д. Добрев: Държавният ни дълг е на второто най-ниско ниво в ЕС . 3| 6445 |13.02.2013 Рекламират България като добро място за инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads