Реклама / Ads
2| 6577 |20.12.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Забраняват и ароматните цигари

.
Забраняват се цигарите и тютюнът за ръчно свиване с характерен вкус. Това гласи една от промените в директивата, приети от ЕК.
 

“Тютюневите изделия трябва да изглеждат като тютюневи изделия и да имат вкус на такива. С това предложение гарантираме, че атрактивните опаковки и овкусителите не се използват като маркетингова стратегия", каза при представянето на промените комисарят по здравеопазването Тонио Борг.

Изделията със съдържание на никотин, като например електронните цигари, ще трябва да бъдат обозначени с предупреждения относно здравето.

Засега от ЕК са готови да предложат някои видове електронни цигари, които са с по-високо съдържание на никотин, да могат да се продават само срещу медицинска рецепта. Има обаче и възможност всички видове електронни цигари да се квалифицират като медицински продукт, т.е. да не се продават свободно на пазара.

Върху опаковките на цигарите няма да има рекламни елементи, а 75% от площта им ще е заета от комбинирано предупреждение от снимка и текст за вредата, гласят други промени. Данните върху кутиите за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид ще бъдат заместени с информационно съобщение отстрани на опаковката, че димът съдържа над 70 вещества, причиняващи рак. Причината е, че информацията, давана сега, можело да накара потребителят да реши, че според написаните показатели продуктът е по-малко вреден.

Държавите членки имат правото да въвеждат еднакви опростени опаковки, ако това е надлежно обосновано, гласи още решението.

Директивата забранява продажбата на т.нар. слим цигари. Опасенията на производителите са, че те ще бъдат заместени от контрабандни от съседни страни, в които регулациите не важат. Тютюнът за дъвчене и смъркане ще подлежи на специално етикетиране и регулиране на съставките.

Новите правила трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент. Очаква се това да стане догодина и текстовете да влязат в сила от 2015-2016 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5199 |05.10.2011 Митниците прибраха над 1 млрд. от цигари . 27| 5978 |16.07.2011 Цигарите по 10 лева . 6| 5539 |04.07.2011 Нова схема: носят вкъщи цигари на черно . 8| 6362 |23.02.2011 Гледат под лупа реклами за цигари и алкохол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads