Реклама / Ads
3| 8904 |24.11.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Забраниха строителството в Калиакра

.
Забраните са за срок от 1 г. или до влизане в сила на заповедта на министър Джевдет Чакъров, с която ще бъде обявена за защитена зоната "Комплекс Калиакра".
 

Министър Джевдет Чакъров издаде заповед за забрана на строителството в Калиакра. Заповедта е с цел да се съхрани, превантивно да се защити и предотврати опасността от увреждане или унищожаване на значими природни местообитания и видове, опазвани в защитената от " Натура 2000" зона "Комплекс Калиакра".

Заповедта се отнася за териториите от землищата на Балчик, добричкото с. Тюленово, с. Божурец, с. Българево, гр. Каварна, с. Камен бряг, с. Свети Никола и с. Топола, община Каварна, с обща площ 441 282.643 дка, от които 39.561 кв. км морски пространства, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Издаването на заповедта се налага заради наличието на множество планове, проекти и инвестиционни предложения за строителство в територията на посочената защитена зона, чието реализиране би могло да доведе до значително отрицателно въздействие върху опазваните ценни видове и местообитания.
Със заповедта се забранява промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земи, гори и водни площи (в селскостопанския и горския фонд) в посочените територии, с изключение на случаите, при които промяната е свързана с изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, пречиствателни станции за питейни води, съоръжения за третиране на отпадъци, пътища, укрепване на свлачища и други обекти от техническата инфраструктура, или с планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, за които към датата на публикуване на заповедта в "Държавен вестник" има стартирала процедура за оценка на въздействието върху околната среда по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда и чл.31 от Закона за биологичното разнообразие.
Забраните са за срок от една година или до влизане в сила на заповедта на министъра на околната среда и водите, с която ще бъде обявена за защитена зоната "Комплекс Калиакра". Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5190 |20.11.2008 България е в топ 3 по ръст на строителството в ЕС . 0| 5148 |19.06.2008 България е на четвърто място по ръст на строителството в ЕС . 1| 5135 |30.04.2008 Спират строителството в Слънчев бряг на 15 май . 1| 5556 |22.04.2008 Хотелиери от Слънчев бряг искат спиране на строителството от 1 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads