Реклама / Ads
0| 7292 |30.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Зад гърба на премиера превземат Слънчев бряг

.
Младен Мутафчийски Източник: Вяра Йовева
Преди дни споделих някои свои тези за апетитите, насочени към курорта Слънчев бряг във в. „24 часа”. Мотивите ми са ясни и прозрачни: за пореден път вместо загриженост и конструктивни предложения към курорта се посяга алчно и агресивно.
 

Споменах и неща, които се говорят за ролята на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев в тази мръсна игра. Той взел, че се възпалил и реагирал тутакси с отговор. Дали защото е бързал или защото толкова си може, но „позицията”, която изразил, издава единствено тотална некомпетентност.

С риск да отегча читателите, ще се опитам да внеса известни корекции в тезите на силно уважаващия себе си, но не и истината депутат.

В своето антрефиле Д. Бойчев отправя няколко питания, които, според него, разкриват грандиозни проблеми и далавери. Той твърди, че в курорта е изградена „непригодна система за отводняване на алеите, която струвала 1,5 млн. лв.” Налага се да бъде поправен. В Слънчев бряг няма изградена канализационна система за отвеждане на дъждовни води. Още при строителството на курорта, както и при последващите реконструкции, канализацията е изпълнена като разделна. Така е предвидидена и по схемите към приетия през 2001 година ЗРП “Слънчев бряг – изток”, а такива са предвижданията и по плана на ЗРП “Слънчев бряг –запад”. Схемата, по която в началото е било предвидено отводняването в комплекса е: битовите отпадни води от обектите да се отвеждат тръбопроводи, помпени станции и тласкатели към ПСОВ – Равда, а дъждовните води от улиците да се изливат в песъчливата земна основа, върху която е изграден комплекса.
През 2002 – 03 година е изпълнено отводняване на част от алеите чрез попивни блокчена от полипропилен, които осигуряват попиване на дъждовните води в почвата. Методът се прилага в Германия, Холандия, Франция и другаде, където имат традиции с подобни съоръжения. Стойността им е 200 000 лв., а не на 1 500 000 лв. , както са казали някои „специалисти” на депутата Д. Бойч.

Вероятно същите гении са посъветвали Бойчев да твърди също, че е „изграден „напорен” тръбопровод за дъждовни води, който не е свързан с нищо – помпена станция, довеждащи колектори, а в него са вкарани 1,2 млн лв”. Всъщност става дума само за началото на проекта, който е започнат и със сигурност ще реши успешно с отвеждането на дъждовните води. Той обаче струва 800 хил. лв.

Особен патос блика от третото питане на Д. Бойчев. „Къде отиват средствата от наемите за алейна търговия, която превръща курорта в битак?”, гневи се народният трибун. Подобен въпрос може да зададе само човек, който няма понятие от законодателство и реалната обстановка. Всички съоръжения в Слънчев бряг – изток са изградени съгласно утвърдена инвестиционна инфраструктурна програма от Министерството на икономиката от 2002. Друг е въпросът защо пред частните хотели е пълно със сергии за джапанки, сутиени, кебапчета и пр., кой ги пуска там, защо контролът от съответните инстанции липсва. Замесени ли са контролни органи, подкупни ли са някои служители в полицейски униформи и колко милиона под формата на „наем” не влизат в държавата, а в частни джобове. Ето това е проблем, който ръководството на „Слънчев бряг” АД повдига от години, но тези, които се обогатяват от този „сенчест бизнес” си правят оглушки. Явно господин депутата не чете публикациите в медиите по проблема. Освен това, нали самият той участва чрез собствениците на хотелски комплекси в разпределението на павилионите, кооито много често излизат извън своите граници.
От 2003 г. има забранително решение на Съвета на директорите за отдаване на тротоарни площи за павилиони. Общинските комисии по чл. 56 досега нито веднъж не са установили павилиони с разрешение на Слънчев бряг АД освен 10 бр. будки за вестници.
Господин депутата да попита община Несебър какво е направила по този въпрос. Всъщност той трябва да е наясно, че именно тази принципна позиция на сегашното ръководство на комплекса е е и една от причмините да се иска смяната му.

Бих посъветвал Д. Бойчев да се разходи из Слънчев бряг и да види с очите си откъде идват водите, за които той надига глас. Дали не са от жилищните комплекси над главен път Е87 и застроеното селище Кошарица. Битовият колектор и напорен тръбопровод са изградени от Община Несебър, със средства от ПУДОС. Те се включват към напорния тръбопровод от западна страна на главен път Е87 и ще влязат в действие, след като Общината най-после изгради ПСОВ Слънчев бряг.
“Слънчев бряг” АД има предварителен проект, но теренът, определен по ТУП на община Несебър е общинска собственост и инвестиционните намерения бяха спряни от предишното ръководство на общината.

Бойчев очевидно не знае, че канализационните помпени станции винаги са били собственост на “ВиК” ЕАД и са включени в техните активи. Това е причината ”Слънчев бряг” АД да не инвестира в реконструкция им. Въпреки това се вложиха средства в реконструкцията на напорните тръбопроводи и те са изцяло подновени. Това в голяма степен облекчава работата на каналните помпени станции и на канализационната система като цяло.

Доста станаха уточненията, но няма как да подмина твърдението на народния представител, че зелени площи са се вкарвали в регулация и са се продавали незаконно. Драги Бойчев, промяна на регулация става само след частични изменения /ЧИ/ на ПУП, които се одобряват от Община Несебър и след съгласуване от МРРБ. В периода 2000 – 2003 год. се одобряваха и от Общинския съвет. За продажбата на допълнително включени площи по одобрени частични изменения също има законова процедура и нищо не е вършено незаконосъобразно, защото никой не е искал, а и няма как. Всичко е ставало по искане на собствениците на парцели и Общината. А всички зелени площи са продадени с предназначение озеленяване, а това че се превърнаха в бит пазар е станало възможно единствено и само с разрешението Общински съвет - Несебър.

Още няколко „парливи” въпроса повдига Д. Бойчев, които показват единствено желание да се вдигне пушилка и шум около смяната на борда на „Слънчев бряг” АД, да се „аргументира” акцията и да се прикрият истинските намерения.

Точно това ръководство успя да вдигне цената на електро-разпределителното дружества по времето на управлението на НДСВ, когато министър Шулева искаше да го отстъпи за 17 млн, а чрез нашето упорство се достигна цена от 49 млн лв.

През последните години, въпреки усиленото застрояване, именно чрез стратегическото поведение и планиране на сегашния борд Слънчев бряг се превърна в международно признат курорт.

Политико-грабителската сделка, която се очертава като философия на групичката по завладяване на курорта много скоро ще доведе до плачевни резултати. Това ви го гарантирам без да имам пророчески способности, защото вече доста време водим битки с все нови и нови „загрижени” политици, които дойдат ли на власт, откриват у себе си спонтанни желания за присвояване и забогатяване под формата на някакви благородни намерения. За съжаление днес тези действия около Слънчев бряг остават скрити от погледа на правителството и премиера Бойко Борисов.

Истината е доста по-различна от манипулациите, които нескопосано се опитвате да прокарате в момента.
Досегашният изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД Малина Стратиева винаги е била препъникамък за далаверите и опитите курортът да бъде глозган, а сметката да плаща държавата. Твърдо отстоявахме принципа Несебър да влага част от курортните такси, които събира, за поддръжка на инфраструктурата на курорта. Но сегашното ръководство на общината барабар с кмета Николай Димитров не само отказваха да правят това. Те поискаха чрез свои лобистки групи в предишната власт съвсем по болшевишки да сложат ръка на държавната инфраструктура, на парковите и на алейните пространства, на добрата канализация, изградена с инвестиции на държавното дружество. Нещо повече, хвърлиха око на последните 340 дка зелени площи и на още няколко апетитни обекта.
Именно изпълнителната директорка Малина Стратиева със зъби и нокти брани държавния интерес. Тя заведе дела срещу видни хотелиери заради неплащането на сумите за поддръжка на инфраструктурата, договорени със Съюза на частните собственици в комплекса. Самата шефка на въпросната асоциация Елена Иванова обаче се оказа сред най-големите и неизрядни длъжници. Отгоре на всичко се разбра, че въпросната дама е вършила документни измами с парите за курортната такса, събирана от община Несебър. Тя фалшифицирала отчетите за летуващите така, че да излезе че повече от половината от тях са били деца и пенсионери, ползващи се с намаление.
Странно се получава някак! Успяхме да удържим на натиска на Министър Гаф – злополучния Петър Димитров. Но за жалост, при управлението на ГЕРБ играта загрубява на регионално ниво. Не знам дали премиерът Бойко Борисов е наясно с машинациите, този път за съжаление разигравани от името на ГЕРБ.

Несебърският кмет Николай Димитров например не крие, че действа като подставено лице на скандалните братя Диневи, на които им стана тясно да се вихрят само като собственици на курорта „Св. Влас” и на прочутото си яхтено пристанище. За него пък се твърди, че е построено в нарушение на закона и с помощта на корупционни практики в общински и в областен мащаб. Продължава и битката за заграбване на последните незастроени 340 декара зелени площи и на други вкусни хапки-терени в Слънчев бряг. Те са и последните алвеоли от белите дробове на курорта, вече тотално задръстени от бетон.
Но е фрапиращо, че в столицата премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов се опитват да блокират дейността на мафиотския октопод, а същият този октопод е протегнал едно от пипалата си към Слънчев бряг.
Как ви звучи фактът, че шеф на предизборния щаб и дясна ръка на кмета Николай Димитров беше Марчело Джотолов? Човекът, който беше оставен зад решетките като съучастник на Алексей Петров-Трактора, обвинен в организирана и мащабна престъпна дейност. Смята се, че Джотолов е шефът на наказателните отряди на Трактора. А именно той е бил представен като водач на предизборния щаб на несебърския кмет Николай Георгиев. И то не къде да е, а в офиса на братя Диневи. Говори се, че на въпросната сбирка Джотолов се зарекъл да си върне обратно парите, вложени в предизборната кампания на Николай Димитров. Това би могло да стане само чрез търговия с власт и влияние след спечелването на изборите.
Самият Николай Димитров се явява уж като независим кандидат на бизнеса. Но вече се хвали открито, че е съученик и приятел на депутата Димитър Бойчев. Същият Д. Бойч., който проявява такава „загриженост” за отношенията между Слънчев бряг и Община Несебър. В същото време се говори, че Бойчев е свързан с бившата силова групировка ВИС. Че е бил близък с убития бос Димитър Димитров – Маймуняка. Че силово се е разпореждал с такситата около летище Сарафово, за да овладее бизнеса с таксиметровите превози там. Това много наподобява начина, по който сега прокуратурата счита, че Трактора е сложил юзда на няколко таксиметрови компании в София. За да ги ползва при нужда като инструмент за изнудване на изпълнителната и общинската власт.

Да напомням ли тормоза над несебърския общински съветник Атанас Терзиев, когато се опитал да разобличи далаверите, кражбите и зависимостите в Несебър под шапката на кмета Георгиев и неговите силови наставници? Просто насъскаха срещу него полицията с подхвърлени наркотици, за които после проверката показа, че са фалшиви.
Нима Бойко Борисов и Цветан Цветанов проспиват тези знаци и сигнали? Ако не, ще отреагират срещу някои от шокиращите предложения за членове на новия борд на „Слънчев бряг”.

Например, за известния като твърде приближен на братя Диневи – Константин Лефтеров. И децата в Несебър знаят, че въпросните братя кадруват в общината и успяват да източат общински средства за напълно частни свои дейности, като например укрепването на брега на собствения им курорт „Св. Влас”. Това става именно чрез подставени фигури като цитирания Лефтеров. Казват, че прякорът му бил Истината, защото имал навика да я украсява. Включително и обстоятелството, че бил учил само до осми клас, а дипломите за средно и висше образование си ги бил купил. Този Лефтеров също е влязъл преди 3 години от партията на братя Диневи „Море” в общинския съвет на Несебър. В една от справките за фирмите му според местните вестници като съдружник фигурирало лицето Тотю Тотев от Казанлък. Под това име се крие убитият преди 2 години в града на розите наркодилър и сутеньор с прякор Бореца...
Очевидно е за каква загриженост за курорта Слънчев бряг става дума.

Българското общество обаче не е толкова наивно. Много скоро истинските намерения на активисти като депутата Д. Бойчев и компания ще станат очевидни. Дано да не са прекалено много извършените поразии дотогава. Защото България има остра нужда от своите курорти, които, дори по време на криза, са един от най-сигурните източници на доходи. Нали това е повелята на новата власт, а не разграбване и обслужване на частни интереси на гърба на държавата.

Младен Мутафчийски,
Председател на Съвета на директорите
На „Слънчев бряг” АД
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4965 |09.03.2010 Д.Костов: България няма интерес да печели на гърба на Гърция . 6| 9130 |04.02.2010 Проблемите в Слънчев бряг – дъвка вместо решения . 0| 7270 |29.01.2010 Хотелиери в Слънчев бряг защитават далавери и прецакват държавата . 1| 5429 |25.01.2010 Банките превземат пазара за недвижими имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads