Реклама / Ads
21| 9454 |11.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Закичват и Симеон Пешов с орден „Стара планина”

.
Симеон Пешов
След ген. Ангел Марин и приватизаторът на Главбулгарстрой – Симеон Пешов ще бъде накичен с орден „Стара планина”. Мотивът е „за изключителни заслуги в развитието на строителния бранш в България”.
 

Предложението било направено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


Симеон Пешов е стар строителен кадър, израстнал под крилото на БКП по времето на социализма. Участвал е в реализацията на проекти в СССР, след това Русия и Украйна.

 

През последните две години той се прочу с изграждането на спортната зала „Армеец” и част от околовръстния път на София.

 

Припомняме обаче,  че около името на именития строител има и немалко скандали. Такъв избухна след като ГЕРБ сформира свое правителство през 2009 г. Тогава се новият строителен министър Росен Плевнелиев извади на светло умопомрачителни документи, според които скандален ремонт на ведомството глътнал 42 млн. лв. Това предизвика бурни реакции сред гилдията на строителите. Одобрената от бившия министър Асен Гагаузов сделка бе дадена веднага на прокурор. Фирми поискаха Пешов да подаде оставка като шеф на Камарата на строителите в България.

Експерти бяха категорични, че цената за ремонт е завишена около 4 пъти.


В. „Стандарт” пише тогава: "За никого в бранша не е тайна, че от години Пешов коли и беси. Този път обаче прекали". Фирмата на Симеон Пешов "Главболгарстрой" е спечелила скандалния конкурс за ремонт на сградата на строителното министерство като единствен участник в търга. При това на цени няколко пъти по-високи от реалните, алармира пред "Стандарт" регионалният министър Росен Плевнелиев. 2254 евро е струвал на данъкоплатците всеки квадратен метър от обновеното крило на сградата.

Компанията често печели големи поръчки на ведомството. Както разкрихме, още 42 млн. лв. са договорени с ГБС за изграждането на модерна пречиствателна станция в Сливен. Финансирането на част от проекта е трябвало да дойде от ИСПА и заем на Световната банка, но парите са дадени от бюджета на Гагаузов. Заради подобни недалновидни сделки министерството е изправено пред фалит, категоричен е Плевнелиев.

 

Както е известно от цялата дандания не излезе нищо. Пешов успя да тушира напрежението като обеща да построи зала „Армеец” по-евтино с около 17 милиона от предвидените над 107 милиона по проект. Така и направи, само че като съкрати част от обема на строителните работи.

Пешов е известен още и със сръчната приватизация, която направи на Главбулгарстрой.

 

Малък коментар:  Ако Симеон Пешов бе навършил 70 години през 1989 г. щеше да стане „Герой на социалистическия труд”. А можеше и да е следствен заради съмненията за участие в далавери. При Тодор Живков беше така: работиш и крадеш малко – Герой. Хванат ли те да прибираш повече от общоприетото – в дранголника. Предлагаме след като Първанов си тръгне от президентството новият държавен глава да забрани с указ раздаването на орден „Стара планина” поне за известно време. Всъщност Пешов би трябвало да получи някаква специална награда, например „Златен хамелеон”, за това, че през последните 20 години успява да влезе под кожата на всяка власт и да се нагоди към всякакви условия и интереси.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 16058 |13.08.2010 Любимата на Симеон Дянков отива на работа в Черноморската банка? . 4| 5612 |10.03.2010 Повериха "Бургас-Александруполис" на Симеон Дянков . 4| 4993 |07.01.2010 Симеон Дянков: Ако не се справя с кризата, подавам оставка . 0| 6221 |03.08.2009 Рекорден спад на сделките с имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads