Реклама / Ads
Frognews
1| 4525 |18.02.2015

ЕК започва консултации за изграждането на единния капиталов пазар

.
Европейската комисия (ЕК) постави началото на изграждането на единен капиталов пазар за страните-членки на Европейския съюз (ЕС). Институцията започва тримесечен кръг от консултации с представителите на държавите, влизащи в съюза, по този въпрос, съобщи econ.bg.

Тази процедура е известна още като „Зелена книга“. Когато тя приключи трябва да бъде сформиран план за действие, чрез който да се мобилизират средства от небанковия сектор, така че новосъздадените предприятия да могат да разгърнат потенциала си, а по-големите дружества — да разширят дейността си, посочват от ЕК.

 

Целта на готвения съюз на капиталовите пазари е да премахне пречките пред трансграничните инвестиции в ЕС и пред достъпа на предприятията до финансиране. От Комисията обясняват, че по този начин ще бъдат улеснени контактите между фирмите, търсещи финансиране, и инвеститорите.

 

Според ЕК в „Зелената книга“, която ще бъде изготвена, влизат няколко основни принципи, върху които ще се изгради единния пазар на капитали. Единият от тях се отнася до необходимостта от увеличаване на ползата от капиталовите пазари за икономиката, растежа и създаването на работни места.

 

Друг принцип гласи, че осъществяването на тази цел трябва да стане чрез премахване на пречките пред трансграничните инвестиции в рамките на ЕС и изграждане на по-тесни връзки със световните капиталови пазари.

 

„Съюзът трябва да бъде изграден върху солидните основи на финансовата стабилност, с единна нормативна уредба за финансовите услуги, която да се прилага ефективно и последователно“, посочват още от ЕК.

 

Заедно с това от европейската институция допълват, че за изграждането на единен капиталов пазар е необходимо да се гарантира ефективното ниво на защита на инвеститорите, както и да се работи за привличането на инвестиции от целия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Започват януарските намаления на стоките 3| 5294 |04.01.2015 . Като холандци сме. В цялата страна започва акция "Зима" 2| 4783 |03.11.2014 . Започват спешни проверки на всички асансьори 1| 4053 |20.10.2014 . Честито! Започва спиране на парното в София 1| 5290 |23.04.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ