Реклама / Ads
2| 4957 |21.04.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК започва процедура срещу "Газпром"

.
В сряда 22 април Европейската комисия ще открие срещу "Газпром" процедура за възпрепятстване на конкуренцията, предаде AFP, позовавайки се на няколко европейски източника.
 
Според тях ЕК ще изпрати на руската компания "изложение на възраженията". Самата Комисия обаче отказва да коментира информацията.

Възраженията са във връзка със започнало през 2012 година разследване по подозрение, че руската компания е възпрепятствала преноса на газ между европейските страни и диверсификацията на газовите доставки, както и е налагала несправедливи цени. Смята се, че тези практики са били в ущърб на Литва, Естония, България, Чехия, Унгария, Латвия, Словакия и Полша.

А конкретните нарушения са възпрепятстване на свободния поток на газ през територията на държавите-членки на ЕС, диверсификация на източниците за доставка на газ и определяне на несправедливи цени на газа.

Зам.-председателят на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович отбелязва в интервю за руското издание Комерсант, че Европа настоява за прозрачност и по-ниски цени от доставчика "Газпром".

"ЕС плаща твърде много за енергийни доставки и като крупен клиент очаква съответното отношение", заяви
"Съгласно междуправителствените съглашения и измененията в директивата за безопасни енергийни доставки, проектодокументите ще бъдат подготвени през 2015-16 г. Прозрачността е важна за ЕС. Ние плащаме твърде много за енергийни доставки - 400 млрд. евро ежегодно, и като крупен клиент искаме съответното отношение, в съответствие с икономическата и политическа тежест на ЕС", отбелязва Шефчович.

"Решението на лидерите на страните от Евросъюза за създаване на енергиен съюз е извънредно важно, защото така бе подкрепен подход, касаещ не само енергийната безопасност, но и сериозната трансформация на ЕС в енергийната сфера. Еврокомисията желае диверсификация на енергийните доставки, премахване на зависимостта от един-единствен доставчик и безопасност при енергодоставките", казва още зам.-председателят на ЕК по въпросите на Енергийния съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5663 |20.04.2015 "Файненшъл таймс": ЕС обвинява "Газпром" в злоупотреба в сряда . 49| 8440 |09.04.2015 "Комерсант": Създава се коалиция "Газпром" без България . 24| 5679 |22.02.2015 Министър Петкова: Не знаем каква е визията на "Газпром" за "Южен поток" . 1| 5274 |18.02.2015 ЕК започва консултации за изграждането на единния капиталов пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads