Реклама / Ads
0| 8851 |31.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Запорираха акциите на Арома

.
Централен депозитар е изпълнил разпорежданията на частния съдия изпълнител Мариян Петков и е наложил запор върху акциите на Арома АД.
 

Според нормативната уредба (Наредба 38) е забранена продажбата на блокирани акции. Тоест търговия едва ли ще има, дори БФБ да не спре сделките с акции на Арома АД веднага, може да видим и спиране на търговията, съобщава Investor.bg.

Източници от борсата заявиха, че изчакват официалното писмо от Централен депозитар, за да преценят какви да са следващите им действия с емисията на Арома.

Във вторник от Арома съобщиха, че с решение от 10 юли Софийски градски съд е наложил „Забрана върху упражняване на правата върху акциите на Арома” като обезпечение на бъдещ иск срещу дружеството. И ръководството на компанията, и БФБ-София определиха решението като абсурдно предвид това, че акциите на „Арома” АД не са негова собственост и съответно негов „актив”, а са собственост на неговите акционери и са съответно „пасив” за дружеството, като освен това каквито и искове да има срещу компанията, те са срещу юридическото лице „Арома“ АД и не могат да се отнемат правата на трети лица – акционерите на дружеството.

Юристът на компанията Йордан Николов заяви, че това е все още рано да се каже, „тъй като има едномесечен срок след определението на съда, в който той трябва да бъде предявен“.
Тази сутрин в 9:45 ч. се сключи сделка за 100 акции на Арома при цена 2,04 лв. (-2,09%). И в момента в търговската система на БФБ има въведени оферти купува и продава, но липсват нови сделки.
Сделки с Арома могат да правят – от купувалите през COBOS в последните два дни, защото акциите им все още са във т. нар. „виртуални салда“. Това са сделки, на които все още не е приключил сетълментът (прехвърляне на собствеността). Централен депозитар е блокирал т. нар. „реални салда“, тоест сделки, при които вече е осъществено прехвърляне на собствеността, обясниха за Investor.bg представители на инвестиционни посредници. 

Именно акции от виртуалните салда са оферирани като продава в търговската система на БФБ. Според посредници, за да не се сключи сделка с акциите на Арома, БФБ трябва да спре търговията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5861 |31.07.2008 Митинг на собствениците на земи в природен парк "Странджа" . 0| 9807 |30.07.2008 Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви . 0| 6285 |30.07.2008 Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви . 1| 5746 |30.07.2008 „Иберия” и „Бритиш Еъруейз” планират сливане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads