Реклама / Ads
7| 6556 |26.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Зърненият бранш очаква загуби заради ниските цени

.
Преди края на жътвата зърнопроизводители от много региони на страната очакват загуби заради ниските цени на пшеницата. Търговците масово предлагат оферти от 280 лв. за тон, което означава загуба за всички, произвели под 400-450 килограма пшеница от декар, коментира за Farmer.bg Иван Павлов, производител от Генерал Тошево.
 

Реколтата в Добруджа това лято като качество е по-ниско от миналогодишната. Средните добиви от дка са около 500 килограма. В Южна България стопаните са получили около 450 кг от дка, посочи Георги Балев от съюза на тракийските зърнопроизводители.

На този етап търговията е блокирана, но сигналите от световните борси сочат, че тенденцията на поевтиняването на зърното е дългосрочна и едва ли в близките месеци ще има движение нагоре.

Според Иван Павлов прекаленото изчакване да не продават сега може да се окаже рисково за много стопани, защото ако цените паднат под 280 лв., това ще застраши още повече доходите в бранша.

Преди седмица представителите на асоциацията на зърнопроизводителите поискаха спешна среща с министерството на финансите, за да представят предложението си за по-бързо плащане на субсидиите за 2013 г., което да компенсира загубите от ценовия срив.

Те настояват директните плащания на площ да се преведат още през декември тази година.

Размерът на тези плащания обаче достига 1 млрд. лв., които не са заложени в тазгодишния бюджет. Кабинетът трудно би изпълнил желанието на бранша, дори и с актуализацията, която гласува, защото този милиард се залага като буфер при появата на извънредни ситуации.

Проиводителите от Северозападна България, където добивите са около 300 кг. от дка, сигнализираха за предстоящи фалити.

Тази година себестойността на производството се повиши до 130 лв. за декар, без да включва рентите, поясни Иван Павлов.

При добиви от 500 килограма от декар това означава, че приходите на стопаните ще бъдат около 150 лв./дка, което означава, че дори в Добруджа стопаните ще са на нула, след като платят рентите.

Със сигурност рентите ще паднат много под миналогодишните стойности, а вероятно някои арендатори дори няма да могат да се издължат на собствениците, смятат браншовици.

В Добруджа миналата година рентата достигна до 80 лв. за дка, но това лято тя ще падне поради срива в цената на зърното.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5627 |08.07.2013 Туризмът е на автопилот, алармира браншът . 3| 6044 |26.04.2013 Строителният бранш очаква санирането да стимулира сектора . 2| 5610 |10.09.2012 Очаква се силен зимен туристически сезон . 12| 6192 |30.04.2012 Нормални цени на агнешкото по Гергьовден очаква Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads