Реклама / Ads
0| 4707 |22.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МФ затяга колана, БСК - това не е достатъчно

.
Фирмите вече няма да могат да се преобразуват в друг вид дружества, ако имат големи задължения. Например, няма да може едно АД да става ЕООД, ако е натрупало задължения.Това обяви Валентин Николов, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, пише "Всеки ден".
 
 
Това предвиждат предложени от Министерството на финансите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала.

“Така или иначе, досега при преобразуване на едно дружество в друго се изискваше проверка на НАП, но срокът беше много кратък и проверката не се извършваше както трябва. За това ние искаме удължение на този срок от 60 дни, през които НАП ще прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да се преобразува”, обясни Николов.

Предложените промени са предвидени за случайте, в които няколко фирми искат да влязат в едно АД и после да го фалират. За проверка на състоянието и задълженията обаче е нужно повече време, каза още Николов.

Той допълни, че депутати са искали да се промени законът така, че ако фирмата има прекомерни задължения, тя няма да може да прехвърля собствеността си, но се е оказало, че правно това не е възможно.

Само през тази година са изчистени 1.360 млрд. лева задължения по централния бюджет, натрупани в предходни години, от страна на фирми, обяви министърът на финансите Симеон Дянков. Според него обаче това не е повлияло върху равнището на междуфирмената задлъжнялост и тя остава висока.

Същевременно 1.8 млрд. лева са задълженията на фирми към НАП, допълни Дянков.

Преди да се криминализира умишленият фалит на фирми, трябва да се проучат и други възможни механизми за контрол, подчерта още министърът.

“За голямо съжаление, това, което се променя, не решава проблемите. Основният генератор на задължения са междуфирмените такива. Държавата не е платец от първа величина и създава основните проблеми. Тоест, текстовете, които се предлагат като промени, не са достатъчни. Трябваше да се направи по-голяма детайлизация. Какъв е проблемът, ако едно дружество с ограничена отговорност си прехвърли задълженията?!”, каза Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара, цитиран от медията.

Според него тези промени в никакъв случай няма да доведат до решение на големия проблем. Трябва да има промени не само в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но и в Търговския закон. Иначе проблемът ще си стои.

Ние имаме препоръки, които можем да направим, но ще видим какво ще стане между първо и второ четене на кодекса, каза още Данев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5252 |30.09.2010 EК затяга финансовите правила . 4| 4906 |19.08.2010 Затягайте колана, повече безработни наесен! . 0| 4995 |09.06.2010 Затягат контрола върху сделките с държавни имоти . 4| 5739 |02.12.2009 Примката около "Бургас -Александрополис" се затяга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads