Реклама / Ads
0| 5684 |28.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Здравеопазването във "финансов гърч"

.
Вече четвърти месец здравната система функционира в условията на драстично забавени плащания. На болниците е платено изцяло само за януари. Лекари не получават заплати, аптекари протестират заради дължими суми, въпреки че работещите българи са платили в този период близо половин милиард лева под формата на здравни вноски.
 

Всички опити на лекари, пациенти, депутати, синдикати и медии да разберат какво се случва с тези реално събрани пари обаче удрят на камък.

От Националната агенция за приходите (НАП) съобщават, че от началото на годината до 17 април от здравни вноски са събрани 410 млн. лева, пише Medipool.

 “Това е най-добрата събираемост в сравнение с други събирани от агенцията приходи и бележим ръст в събираемостта спрямо миналата година“, коментираj от НАП.

Събраната за този период сума е с 14% повече спрямо същия период на миналата година или с 50.2 млн. лева повече. За януари НАП е събрала малко над 103 млн. лева, за февруари – 118.3 млн. лева, а за март – 120.7 млн. лева.

В същото време Здравната каса се е разплатила напълно с джипита, специалисти и болници само за януари месец. Платено е на семейните лекари и специалистите за февруари, а за болниците са преведени 60 млн. лева, което е 60% от отчетената от лечебните заведения дейност.

Според закона за бюджета на Касата месечно от здравни вноски трябва да се събират около 130 млн. лева, а държавата да прави трансфер за осигуряването на деца, пенсионери и др. в размер на около 80 млн. лева. Това означава, че НАП събира почти пълния месечен размер на заложеното в бюджета.

Месечният разход на НЗОК за джипитата и специалистите е около 26 млн. лева, толкова са и парите за лекарства. В бюджета на касата за болниците обаче е заложен месечен разход от около 60 млн. лева, а реалната нужда е за 100 млн. лева. Така, за да се разплати на касата реално, са й нужни към 160 млн. лева месечно.

Дори държавата да не превежда нито лев като трансфери за деца и пенсионери към НЗОК, то касата пак е можела да плати навреме по-голямата част от дължимите суми за януари и февруари и да забави малка част, но не го е направила.

В петък изтича крайният срок, в който НЗОК трябва да плати дължимото за март на джипита, специалисти, болници и аптеки. Евентуално забавяне вече не може да бъде обяснено с лоша събираемост.

Надзорният съвет на НЗОК до момента не се е събирал, за да одобри изпълнението на бюджета за месеците февруари и март, поради което оттам отказват да предоставят справка какво е постъпило при тях и как е похарчено.

В сряда за пореден път управляващите отказаха в парламента отговор на въпроса какво се случва с парите, събрани от здравни вноски, а новоизбраната шефка на НЗОК Нели Нешева и здравният министър Анна-Мария Борисова изобщо не присъстваха на дебата по предложението на Коалиция за България да бъдат отблокирани 450 млн. лв. от резерва на касата. Предложението беше отхвърлено като само 18 депутати бяха ”за”, 77 - ”против” и четирима се въздържаха.

Междувременно, заради дължими от касата суми, фармацевтите от Пазарджик първи излязоха в сряда на протест. В четвъртък те няма да изпълняват рецепти по линия на НЗОК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5513 |20.04.2010 Хаосът в здравеопазването е бонус за фармацефтичните фирми . 4| 5746 |23.12.2009 Делегираните бюджети в здравеопазването да имат финансова дисциплина . 4| 4989 |19.10.2009 Резервът на БНБ спасява здравеопазването . 3| 5386 |31.08.2009 Здравеопазването пред финансов колапс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads