Реклама / Ads
3| 6144 |07.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Зелена светлина за "магистралната" кампания на кабинета

.
Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” ще се занимава с изграждането на автомагистралите "Хемус", "Черно море" и "Струма".Това решиха депутатите днес, след като приеха на второ четене на промени в Закона за пътищата.
 

Гласуването съвпадна с деня, в който ще се отворят ценовите оферти за първата отсечка на “Струма“. На конкурса се явиха рекорден брой 19 кандидати.

Идеята за компанията е на регионалния министър Росен Плевнелиев и бе лансирана миналата година след поредните критики на ЕК за слабата работа на Агенция “Пътна инфраструктура“ (АПИ). В магистрална компания ще работят високоплатени експерти от цяла Европа, които ще се занимават с планирането и управлението на проектите за магистрали.

Заради новата компания на Плевнелиев от поста си се оттегли бившия шеф на пътната агенция Божидар Йотов. Той заяви, че новото звено ще дублира функциите на АПИ и ще създаде напрежение и конкуренция между служителите на двете структури, защото в държавната компания ще се плащат много по-високи заплати. В момента председател на борда на директорите в АПИ е Сергей Михалев. Новата компания най-вероятно ще се оглави от члена на директорския борд - Николина Николова.

Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” е със статут на държавно предприятие, не е търговско дружество не формира и не разпределя печалба, за компанията не може да се открива процедура по несъстоятелност, решиха депутатите.

Според приетите текстове, държавата предоставя на компанията имущество публична и частна държавна собственост, определено с решение на Министерски съвет за изпълнение на дейността.

Основният предмет на дейност на компанията е финансиране, проектиране, изграждане, управление и ремонт на автомагистрала “Струма”, автомагистрала “Хемус” и автомагистрала “Черно море”.

При проектиране и изграждането на обектите – компанията организира, възлага, финансира, управлява и контролира дейностите, свързани непосредствено с проектирането и изграждането на пътищата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5244 |19.06.2011 Има ли светлина в тунела на кризата . 1| 5611 |03.01.2011 Стартира данъчната кампания . 39| 18876 |15.09.2010 „Мтел” запушва недоволството на клиенти с рекламна кампания . 1| 5364 |07.09.2010 Европа даде зелена светлина на "Набуко"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads