Реклама / Ads
0| 4831 |09.06.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Земеделската комисия в ЕП даде рамо на Неков за българската роза и суджука

.
Момчил Неков
Евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП на свое заседание тази седмица гласува становище към доклад относно нова далновидна и иновативна бъдеща стратегия за търговията и инвестициите. Приетата поправка призовава Комисията да създаде правила, осигуряващи високо ниво на защита за всички географски указания на пазарите на трети страни.
 
Евродепутатът от БСП Момчил Неков обяснява, че целта на внесеното от него предложение е всички настоящи и бъдещи български продукти с географски указания да бъдат защитени в международни споразумения. Към момента те са само два – българската роза и горнооряховският суджук.

Европейските схеми за качествени храни и продукти са механизъм за подкрепа на родното производство. Те дават видимост и разпознаваемост на продуктите, като гарантират автентичен вкус, който потребителите ценят и търсят. Към момента в европейската схема с географски означения има регистрирани около 1 300 продукта, а по над 100 други в момента текат процедури на проверка и одобрение.

 

„Схемата е възможност за създаване и поддържане на поминък в населени места и региони извън икономическите центрове. Това е възможност за затвърждаване на местното и родно производство, както и за развиване на местната икономика, защото се ангажират местна работна ръка и суровини", допълва Неков.


По-късно този месец българският евродепутат организира конференция, на която ще бъдат представени продукти, идентифицирани като потенциални кандидати за защита по европейските схеми. Събитието ще се състои на 24 юни от 10 ч в „Дома на Европа" в гр. София на ул. Георги С. Раковски № 124.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4740 |21.03.2016 БСП искат извънредно заседание на транспортната комисия за застраховките за мотори . 1| 4885 |25.02.2016 Земеделската продукция през 2015 се е увеличила . 17| 5363 |16.03.2015 Временната комисия за КТБ ще маха Искров от БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads