Реклама / Ads
0| 6884 |23.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Злато за български вина от изявени винени критици в САЩ

.
За първи път в историята на Critics & Sommelier Challenge International Wine Competition българско вино бе отличено със златен медал.
 

 

Тазгодишната среща на 13-те винени критици, сформиращи по традиция експертното жури, се състоя в Сан Диего. Експертите, които са завеждащи колони в най-престижните световни издания за вино, както и редактори в световно известните Ню Йорк Таймс, Лос Аднжелис Таймс, Вашингтон Пост и Блумбърг, оценяваха при слепи дегустации над 2 000 вина от над 13 страни.

 

Сред добре познатите и традиционно винени страни като Испания, Франция, Италия, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и редица други, тази година се нареди и България.

 

Дебютантът бе представен от вече наложилото се с множеството си отличия вино Domaine Peshtera, което не само че намина очакванията на журито, но и получи златен медал за сорта Cabernet Sauvignon и два сребърни медала за сортовете Chardonnay и Muscat всички реколта 2011 г. Самите критици споделят, че качествата и синхрона на виното са впечатляващи и запомнящи се. Те обаче не крият учудването си, че вино с цена под 10 долара е надминало при слепите дегустации вина за по 150 и 200 долара.

Тази тенденция се наблюдава вече една година, откакто виното на Винпром Пещера бе пуснато в търговската мрежа и започна славно да се завръща от всяко международно изложение или конкурс, в които участва.

 

Виното на избата получи златни и сребърни медали в конкуренция с над 6000 вина от цял свят от именития конкурс за вино Mundus Vini, който приключи преди седмици в Германия. Там първенец бе сорта Мерло, който 300 енолози от 46 страни оценяваха по 19 показателя. Техните бележки пък съответстваха на описанието на етикета на Домейн Пещера: „Вино с плътен рубинено-червен цвят. Ароматът е подчертано плодов – на зряла череша и горски плодове. Вкусът е елегантен, плътен, изключително хармоничен, с дълъг и запомнящ се финал.

 

Вината Domaine Peshtera само за последните 10 месеца са признати от десетки хиляди енолози, журирали на International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, San Fancisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition, Decanter World Wine Awards (DWWA) и редица други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11763 |02.10.2012 Най-модерната винарска изба на Балканите отвори врати за реколта 2012 г . 0| 6512 |14.09.2012 The King подкрепи българския рали спорт и призова за безопасно шофиране . 5| 7358 |23.08.2012 На 47-о място сме по злато в света . 0| 7079 |27.07.2012 Винпром Пещера получи 6 награди за високо качество и отличен вкус на продуктите си в сферата на вината и високоалкохолните напитки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads