Реклама / Ads
2| 8643 |07.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Златото издуха всички други инвестиции

.
За първи път у нас се появи Златна борса, над 30% е годишната доходност от жълтия метал
 
Възходът на златото продължава и с всеки изминал ден бележи нови рекорди. В момента цената му е 1447 долара за тройунция, което представлява над 30% ръст за 1 година. Проблемът е, че доскоро в България хората не можеха да се възползват от необятните възможности за печалба от ценния метал, тъй като нямаше къде да се купи и продаде инвестиционно злато. Благодарение на първата у нас Златна борса - tavex.bg, вече има такава реална търговия, коментират експерти. Ключовата новост е, че тя въведе за първи път обратни котировки на сертифицирани монети и кюлчета и така може във всеки момент да се купува или продава.

Инвестиционното злато е стандартизирано - проба над 900, емитирано след 1800 г. за монети и проба над 995 за кюлчета. В тази си роля то е финансов актив и не се облага с ДДС мита и акцизи, казват специалисти. Стандартизираните монети са от една тройунция, а кюлчетата - от 1 грам до 1 килограм. Този инструмент е сериозна алтернатива на банковия депозит, акциите, колективните инвестиционни схеми, имотите, осигурителните и пенсионните фондове, валутните спекулации.

Ежедневните котировки за обратно изкупуване гарантират, че можем да се освободим от най-високо ликвидния си актив, какъвто е жълтият метал, буквално във всеки момент, когато пожелаем това. Ако в продължение на месеци златото поскъпва устойчиво и решим, че предстои обратен тренд, можем да "извлечем" постигнатата доходност, превръщайки я във валута, обясни пред „Торнадо” управителят на Тавекс Макс Баклаян. Златото може да бъде изнесено след декларирането му където искаме по света. За преноса му вече не се изискват сертификати. Такива не се издават за стандартните инвестиционни монети, защото са официално платежно средство на страната, чийто монетен двор ги е емитирал.

Кюлчето се харчи за 67 бона


Под каква форма ще купим инвестиционно злато зависи от дебелината на портфейла. Кюлче от 1 кг струва 67 хил. лв., а една монета от 1 тройунция - около 2000 лв. Маржовете (разликата между курс "купува" и курс "продава"), на които работи родната Златна борса, са фиксирани и не се променят в зависимост от движенията на световните пазари. Едно 100-грамово кюлче се продава на 4,1% над световната борсова цена.

Миналата година златото е донесло 30% доходност на хората, които са инвестирали в него, а среброто- около 80%. На Златната борса вече са се появили и много заможни клиенти. Те купуват от метала по 10 кг. наведнъж, но не бива да се мисли, че тази търговия е лъжица само за устата на големи инвеститори. Златото е значително по-добра алтернатива от депозитите, сочи доходността му през миналата година. Същевременно отчетената от националната статистика инфлация от 4,7% е изяла лихвите от депозитите на българите и практически вложителите са останали на нулева печалба. Няма депозитна сметка, която да може да даде сигурността на златото, защото то запазва стойността си през годините, категорични са експертите.

„Не цената на златото се покачва, а стойността на парите пада. Когато цената на ценния метал в евро се увеличава с 30%, това означава, че валутата е паднала с 30% спрямо златото и с тези пари вече не може да се купи толкова от жълтия метал”, коментира Баклаян. Той дава и един актуален пример от битието на българина. През 2010 г. една унция злато се е харчила за 600 евро, а един квадратен метър жилищна площ с добра локация в София е вървял средно 1200 евро. Следователно с 2 унции злато е можело да се купи 1 кв.м. Ако приемем, че имаме 60 000 евро, то с тях може да се закупят 100 унции злато или 50 кв.м в София. През 2011 г. обаче една унция злато струва точно 1000 евро. Същевременно 1 кв. м в София е паднал до 1000 евро и с 1 унция злато вече може да се купи 1 кв.м. Така, ако спестяванията ви са били в злато, сега щяхте да да сте двойно по-богат.

Деница Бояджиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5870 |04.04.2011 Създават фонд „Инвестиции в горите” . 6| 4829 |15.03.2011 Чуждите инвестиции у нас са се увеличили с 81% . 0| 7399 |11.01.2011 С инвестиции от 100 млн.евро ЧЕЗ рехабилитера ТЕЦ "Варна" . 2| 5116 |20.12.2010 Данев: Бурни инвестиции - не и през 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads