Реклама / Ads
Frognews
0| 2622 |21.05.2019

Момчил Неков: Пчелите у нас измират заради грешна политика, а така стотици ще хора губят поминък

.
Момчил Неков
„Държавната политика в сферата на пчеларството у нас е грешна и вреди на сектора. Заради нея измират пчелите. А от това страдат десетки, дори стотици дребни и средни пчелари. Не медът трябва да е в центъра на пчеларството, а здравето на пчелите. Ако загинат те, български мед няма да има.“

Това коментира при среща с жители на град Камено Момчил Неков, кандидат за евродепутат на БСП.


Темата с пчелите е много актуална за регион Бургас. Той е един от регионите, които пострадаха сериозни през последните седмици във връзка с нерегламентирано пръскане с препарати за растителна защита. „В МЗХГ политиката е да дават пари, а не да се създава устойчивост и поминък. Удобни там са едрите производители. Това трябва да се промени, защото за много хора в селските райони пчеларството е възможност за минимален страничен доход. В България от хилядолетия пчеларството е била подпомагаща дейност. Ако не се прекрати, скоро секторът ще изчезне“, допълни Неков, който беше докладчик на социалистите по темата с пчелите.

 

Друга тема, която предизвика интерес сред присъстващите в град Камено, беше двойният стандарт. Участниците в срещата коментираха, че всеки говори за тази тема, но те не виждат нещо да се е променило.

 

Момчил Неков, който беше докладчик на Комисията по земеделие в Европейския парламент, разясни какво е свършено на европейско ниво. „Разни колеги от другите политически групи си приписват заслугата за спирането на двойния стандарт при храните. Де факто обаче ние социалистите сме тези, които започнахме и изнесохме битката за край на двойния стандарт. На последното заседание за този мандат приехме законовата рамка за край на двойния стандарт. Сега държавите членки трябва да интегрират тази рамка в своето законодателство. От техния капацитет зависи кога и до каква степен ще защитят своите граждани", обясни кандидатът за евродепутат. "Аз лично имам съмнения, че правителството на ГЕРБ е способно да предприеме нещо. Та те изпратиха анализите от БАБХ едва след като аз лично призовах министъра на земеделието да стори това. Те дори не бяха разбрали, че само така и България ще бъде обхваната от проучването. За това съм скептичен за това какво могат да направят за да защитят нас българите“, коментира още Момчил Неков.

 

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Момчил Неков за електронното правителство: ГЕРБ хвърлят само празни обещания 1| 2894 |19.05.2019 . Момчил Неков: Законът за розата трябва да е справедлив и да гарантира ролята на държавата в сектора 1| 2851 |18.05.2019 . Момчил Неков: Напоителните системи трябва да са приоритет за българското земеделие 0| 2897 |17.05.2019 . Момчил Неков: Средствата от ЕС се усвояват неправомерно 0| 3005 |13.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ