Реклама / Ads
Frognews
0| 2752 |21.05.2019

Момчил Неков: Пчелите у нас измират заради грешна политика, а така стотици ще хора губят поминък

.
Момчил Неков
„Държавната политика в сферата на пчеларството у нас е грешна и вреди на сектора. Заради нея измират пчелите. А от това страдат десетки, дори стотици дребни и средни пчелари. Не медът трябва да е в центъра на пчеларството, а здравето на пчелите. Ако загинат те, български мед няма да има.“

Това коментира при среща с жители на град Камено Момчил Неков, кандидат за евродепутат на БСП.


Темата с пчелите е много актуална за регион Бургас. Той е един от регионите, които пострадаха сериозни през последните седмици във връзка с нерегламентирано пръскане с препарати за растителна защита. „В МЗХГ политиката е да дават пари, а не да се създава устойчивост и поминък. Удобни там са едрите производители. Това трябва да се промени, защото за много хора в селските райони пчеларството е възможност за минимален страничен доход. В България от хилядолетия пчеларството е била подпомагаща дейност. Ако не се прекрати, скоро секторът ще изчезне“, допълни Неков, който беше докладчик на социалистите по темата с пчелите.

 

Друга тема, която предизвика интерес сред присъстващите в град Камено, беше двойният стандарт. Участниците в срещата коментираха, че всеки говори за тази тема, но те не виждат нещо да се е променило.

 

Момчил Неков, който беше докладчик на Комисията по земеделие в Европейския парламент, разясни какво е свършено на европейско ниво. „Разни колеги от другите политически групи си приписват заслугата за спирането на двойния стандарт при храните. Де факто обаче ние социалистите сме тези, които започнахме и изнесохме битката за край на двойния стандарт. На последното заседание за този мандат приехме законовата рамка за край на двойния стандарт. Сега държавите членки трябва да интегрират тази рамка в своето законодателство. От техния капацитет зависи кога и до каква степен ще защитят своите граждани", обясни кандидатът за евродепутат. "Аз лично имам съмнения, че правителството на ГЕРБ е способно да предприеме нещо. Та те изпратиха анализите от БАБХ едва след като аз лично призовах министъра на земеделието да стори това. Те дори не бяха разбрали, че само така и България ще бъде обхваната от проучването. За това съм скептичен за това какво могат да направят за да защитят нас българите“, коментира още Момчил Неков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Момчил Неков за електронното правителство: ГЕРБ хвърлят само празни обещания 1| 3009 |19.05.2019 . Момчил Неков: Законът за розата трябва да е справедлив и да гарантира ролята на държавата в сектора 1| 2990 |18.05.2019 . Момчил Неков: Напоителните системи трябва да са приоритет за българското земеделие 0| 2998 |17.05.2019 . Момчил Неков: Средствата от ЕС се усвояват неправомерно 0| 3177 |13.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ