Реклама / Ads
Frognews
0| 2776 |21.05.2019

До момента българските евродепутати не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания

.
До момента представителите на България в Европейския парламент не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания. Самите те не познаваха достатъчно добре лостовете, с които разполагат, за да прокарват важни за страната ни политики в тази сфера.

Около тази теза се обединиха кандидати за евродепутати на „Движение 21“ и част от председателите на национално представените организации на хората с увреждания. Домакин на дискусията беше Националният съюз на трудово-производителните кооперации, който е най-големият работодател за хора с увреждания у нас.

По време на дискусията д-р Иван Янев и д-р Лидия Чорбанова представиха възможността за използване на различните институции и комисии на ЕС при прокарването на важни за България политики.

„През 2018 г. успяхме да постигнем сериозен успех с „Движение 21“. В края на ноември след внесена от нас петиция Европейският парламент чрез своята Комисия по петициите (PETI) взе единодушно решение да наблюдава прилагането на Европейската стратегия за хората с увреждания 2010-2020 в България. Ще бъдат изследвани всички практики, които създават пречки за интеграцията и реализирането на пазара на труда на хората със специални потребности, а също така ще бъдат проучени мерките, които България предприема за облекчаване и решаване на трудностите, които тези хора срещат ежедневно“, заяви д-р Иван Янев, който е председател на федерация “Спорт за хора със зрителни увреждания” и трети в листата на политическата партия.

По думите на д-р Лидия Чорбанова петицията е получила по-широка подкрепа от депутати от различни партии и държави, отколкото от българските такива. Това било достатъчно показателно за абдикирането им от един от основните

проблеми на социалната политика.

На срещата представителите на организациите за хора с увреждания поискаха адаптиране на европейските програми към подобен тип структури. По думите на председателя на Националния съюз на трудово-производителните кооперации д-р Стилиян Баласопулов представителите ни в Европарламента и ЕК имат възможност да повлияят при определянето на изискванията, които тези програми поставят при кандидатстване. Според заместник-председателя на организацията Веска Събева именно чрез евродепутатите си Полша и Унгария са успели да лобират за по-лесното реализиране на социални проекти.

Водачът на листата на „Движение 21“ призова българите повече да не позволяват „измамници-сладкодумци“ да управляват и представляват страната ни, като единствената им цел е да отклоняват евросредства, за да се облагодетелстват.

Сред темите, които бяха обсъдени още бяха създаването на регионални сътрудничества в рамките на ЕС, организирането и популяризирането на повече форуми за социално предприемачество, възможността за повече законодателна инициатива на Европейския парламент и др.

В събитието участие взеха кандидатите за евродепутати Данаил Георгиев, д-р Лидия Чорбанова, д-р Иван Янев, Боряна Петкова, Димитър Веселинов, Павлина Ковачева, Иван Вацев и Емил Тарасов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Вижте кои градове ще посетят кандидатите за евродепутати от ”БСП за България” 0| 2894 |20.05.2019 . Лидия Чорбанова, „Движение 21“: Ако изпратим същите зависими евродепутати, които се управляват от министър-председателя с SMS-си, България ще продължи да губи повече от колкото да печели от членството си в ЕС 0| 3139 |20.05.2019 . Дончев от Бузлуджа: Безотговорността и разрухата на българските паметници няма да продължи още дълго! 0| 2764 |20.05.2019 . Деница Златева в Берлин: Навсякъде по света българските граждани искат справедливост в държавата ни 1| 3010 |18.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ