Реклама / Ads
24| 10721 |16.04.2009 ГЛАСЪТ

6 системи за проследяване на отвлечени изтекаха предизборно по улиците на София

.
Иван Павлов Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Политиците твърдят на думи, че сигурността на гражданите е приоритет на партиите им. На практика, обаче полицията е по-слабо оборудвана от престъпните банди. Отвличането на Киро Киров е поредното доказателство за това.
 

Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР ( СФСМВР )


Емблематичните отвличания в последно време поставиха на дневен ред, с още по-голяма острота пред ръководството на МВР, едно от основните искания на СФСМВР – осигуряване на добри материални условия за извършване на ефективна полицейската дейност по начин, полезен за гражданите.

Провалът на операцията по разкриването на похитителите на бизнесмена Киро Киров се дължи основно на липсата на специализирано оборудване за действие при подобни сложни ситуации. Не може срещу армия от модерно оборудвани и въоръжени престъпници да изправиш полиция, с автомобили с лимит на бензина и почти с голи ръце. А зачестилите отвличания в последно време сериозно конкурират по обществена опасност т. нар. поръчкови убийства, заради които търпим постоянни критики от Еевропейския съюз.

„Ефектът” от липсата на резултати, зависим в основна степен от слабото техническо оборудване на полицейските сили, може да се търси в няколко посоки, но при всички случаи е негативен. Гражданите губят доверие в системата за сигурност, а престъпниците стават все по-уверени и нагли.

Въпросът е кой не иска да осигури необходимите условия, за да има работещо МВР? Очевидно, че причина за това не са редовите служители, от които на сегашния етап не зависи определянето на правилата и условията на работа.

Събитията от последните дни ме карат да направя един логичен паралел, който е показателен и дава повод за много изводи. Започна показно двойно почистване на столицата, което има по-малко хигиенен, отколкото политически и предизборен характер. Вече шести ден в София една след друга, по едни и същи улици се движат поне по две почистващи машини – едната на Столична община, а другата на Националния кризисен щаб, създаден от правителството. Ефектът е трудно забележим с просто око, доколкото усилията да се почисти София по правило се дублират. И естествено не са безплатни. Никой досега обаче не се е ангажирал с точни цифри да каже какво ще струва това упражнение на данъкоплатците.



Ако приложим проста аритметика ще установим, че ако годишно за чистотата на София се дават около 160 млн. лева, за седмица измитането на боклука ще бъде на стойност малко над 3 млн. лева. Дори да предположим, че наетата от правителството фирма няма да завиши цената заради „експресната” поръчка, излиза, че предизборно по столичните улици са изтекли поне 6 специализирани системи за проследяване при отвличания, при положение, че една такава струва около 250 000 евро. А колегите, които се занимават с тежки престъпления, отдавна настояват за поне една такава система.

Това са простите факти, а иначе почти няма политик, който да не твърди на думи, че сигурността на гражданите е приоритет за неговата партия. На практика обаче пари за сигурност няма. Но за предизборно „почистване” няма проблеми да се намерят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8479 |15.04.2009 Излишните избори . 28| 7069 |11.04.2009 Ало, грипавите! Я да си налягате парцалите вкъщи! . 30| 14259 |10.04.2009 В МВР – дръзновено, по априлски! . 18| 6154 |08.04.2009 Пирати отвличат на мили от военна церемония на ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads