Реклама / Ads
22| 6012 |15.04.2008 ГЛАСЪТ

Achtung: Силов премиер по метода на Порфирий Иванович

.
Последните три години са най-успешните в историята на България. Това заяви по бТВ социологът-бизнесмен Кънчо Стойчев. Той смени своя партньор Андрей Райчев, който бе твърда защита на Румен Петков.
 
Петков обаче вече го няма и на полето излезе Стойчев, който подхвана нов рефрен, подготвен предварително за вариант на евентуална оставка. Това сякаш е едно от най-ярките доказателства, че освен с кадрови и структурни промени, премиерът Станишев трябва да се заеме и с лицемерието в социологията или поне на тази социология, преживяваща добре от властта. Не бива лицемерието да е единственото оръжие на тази наука. Чуйте само: „Румен Овчаров миналата година не можа да вземе завоя и бе изгонен. Румен Петков сега, макар и със свистене на гумите и на две колела, успя да вземе завоя. Той каза, че подава оставка в името на държавността и това му прави чест", изрецитира с тренирано умерен глас Кънчо Стойчев. Ето, за това говоря! Същото се опитваше да прави Илия Божинов, социолог и член на ВС на БСП по Нова телевизия. Би било честно, ако влизайки студиото, тези хора обявяват своите интереси - лични, бизнес, партийни и лично-бизнес-партийни, за да е съвсем ясно на зрителите това, което и без това им е ясно.

Владимир Каролев, който също бе в бТВ, се опита да коригира Стойчев с очевидния факт, че МВР не само не върви, а е в дълбока криза и когато е така, няма как министърът да не носи вина. То не, че Кънчо Стойчев и сие не знаят това, но им отърва да говорят това, което говорят, защото кризисният ПР е най-скъп. Златна жътва за социолози, които изповядват философията на дъгата - за всеки цвят по нещо подходящо. Е, Румен Петков изпи тази чаша до дъно... Юрий Асланов също запя нова песен по ТВ7, като заяви, че отдавна сме виждали че „черната кутия" е в МВР, но не сме знаели какво има в нея и пр., което си е чисто измъкване по чорапи от тезата, че Петков е незаменим, която ни проповядваше преди седмица. А казват, че човек трябвало и сам да се уважава.

„Румене, чухме колко хубави работи си направил, ама кажи и за поне една грешка." Това била репликата на лидера на ДПС Ахмед Доган по време на коалиционното съвещание по кризата в МВР и държавата. Очевидци разказват, че търпението на Доган се изчерпало след дългата пламенна реч на Петков, който описвал заслугите си в борбата с престъпността, както се агитирало за съветска власт преди шейсетина години. Наложило се Доган да го спре, защото никой друг не се осмелявал. holod.jpgОсвен това дал жокер на вътрешния министър, като му споменал, че е очевидна слабата му кадрова политика. И мъдро добавил: Ти се поддаде на емоционалните назначения и сгреши. Ако аз бях постъпвал по този начин, отдавна да са ми забили нож в гърба. Дали точно тези думи е казал Доган, не съм съвсем сигурен, защото са ми предадени по памет, но съм убеден, че е било нещо от този род. Защото начело на коалицията не стоят дървета, а мислещи политици, които, макар и завладени от принадлежността си към партии и кръгове, притежават и здрав разум. Особено когато обстоятелствата ги притиснат в ъгъла, както е в момента. Плюс упорството на един от тях - Петков, ги постави в крайно незавидна поза и към българското общество, и към ЕС. А никой не обича да е наведен и без защита. Поне не в този смисъл.

През последните дни особено актуално е пожеланието към Станишев да се превърне в силов премиер. Като пожелание не е лошо, но може би е позакъсняло. Освен това не са ли коалиционните партньори тези, освен кръгове в БСП и президентството, които възпираха Станишев досега от радикални действия? Ако те му бяха дали подкрепата си още от началото на мандата, сигурно можехме да се разминем с резилите в правозащитната и съдебна област. В този момент пожеланието ми напомня съветите към преболедувал човек да се заеме със здравословната система на руснака Порфирий Иванович. Тя се изразява накратко в следното: сутрин излизаш бос, за да поемеш чрез ходилата силата на земята, след което вземаш студен душ. По съветите на Порфирий Иванович живее от години цялото семейство на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев - не правя асоциации... Студеният душ сигурно е полезен, особено ако си препил. Повечето българи отдавна се чувстваме така от преживяното през последните години. Напоследък просто се случиха неща, от които стана ясно това, което бе ясно от години - в МВР генерали и политици работят за мафията и за себе си, т.е. срещу българите и държавата. Чак зъбите ни затракаха от ледения поток на разкритията, даже страх ни полази. Помните ли „Нос „Страх" с Робърт де Ниро - нещо такова. Защото МВР в неподходящи ръце е по-опасно и от чужд агресор! При военна опасност нацията се обединява, хората се сплотяват, а с действията си Петков и хора като него демотивират обществото, деморализират го. Дано от коалицията най-после са усетили смразяващия полъх на заложения от тях стил на управление. Да смяташ, че ЕС и фондовете на Брюксел са само за теб и твоите фирми е блажно, но опасно. Никой българин не е чак толкова тъп обаче, че да се поддаде на тази манипулация 100% и дълго време. Няма начин. Това се отнася и за заменките на пущинаци с плажове, и за източването на фирми, и за „спечелени" проекти от свои хора. Нека полтиците не се заблуждават, че това остава скрито от погледа на хората. Просто търпението и липсата на защитни реакции са в повече. Засега кучетата разлайва главно изместената от хранилката конкуренция, но обществото започва да задава въпроси все по-ясно. Надявам се скоро да настоява за точни отговори, както и за прилагането на закона с цялата му сила. Това е единственият начин неправомерното лапането да доведе до логично задавяне. Употребявам подобни ясни сравнения, за да ме разберат дори някои политици, които продължават да се правят на ударени.  

„Силов премиер" бе израз, който използва Йордан Цонев от ДПС. Той едва ли е споделил лично мнение. Звучи добре, но се прокрадват и известни съмнения за искреността на казаното. Ако Станишев стане силов премиер, за който всички са равни пред закона - жална им майка тогава на партиите, в това число и на ДПС. А да са полудели не ми се вярва. Богатството обикновено прави хората по-предпазливи... Може пък да има нещо друго.

Депутатката от БСП Татяна Дончева отрезви тв ефира с твърдението, че отношенията между Румен Петков, Георги Първанов и Бойко Борисов с определени бизнесмени и кръгове са все добри от доста време. Това е смущаващо, смята тя. Така смятат повечето българи, при това не от вчера. Въпросът е ще може ли Станишев, хващайки се за пожеланието да е силов премиер, да наруши омертата на политическия елит? Горещите клюки около оставката на Румен Петков твърдят, че вътрешният министър извивал ръце, заплашвал и дори рекетирал високопоставени съпартийци, лидери от коалицията и дори своя покровител - президента, с нелицеприятни информации. Наложило се Първанов да пуска в ход публикации в близък до него вестник, който бе близък и на Петков до този момент. За познавачите на политическата интрига, написаното бе ясен сигнал за груба игра под масата. Разбра го и Петков, но вече бе късно. Как Станишев ще се оправи с тази кошмарна традиция в родната политика - не ми е ясно. И иска ли въобще да отваря такава война, защото радикални промени означават единствено война - фронтове ще отворят всички засегнати. Те няма да са малко и са силни. Съюзник на на премиера в баталията може да бъде единствено редовият българин. Досега нашите политици го възприемат единствено като брой гласове. Който промени това отношение, ще получи големи шансове. Всъщност това е и единственият начин от кризата да се търси не само спасение, но и нещо повече. Първто нещо, което обаче трябва да направи Станишев, е все пак да разшифрова понятието силов премиер. Най-малката причина за това е, че в политиката безкористен съвет не дава никой.

Студеният душ на Порфирий Иванович ще бъде полезен, ако от него се възползват всички от политическия елит, а не да бутат само премиера под ледените струи. Допусне ли това - пневмонията му е гарантирана. Което може да е и част от нечии планове. И да не забравя обецата Румен Петков. В момента ексминистърът е зает с някакви непонятни превъзбудени срещи със съпартийци, които някой му е внушил, че са тур за овации. Като свърши тази процедура обаче, той ще се върне в парламента, подгонен от желание за мъст и реванш. Това може да се окаже толкова опасно, колкото и ръководството му в МВР... Така че - Achtung!

Огнян Стефанов 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7824 |10.04.2008 Поради вота срещу „айдъла” Иван не се срамя да се нарека българка . 9| 6940 |09.04.2008 „Южният бряг и южните нощи” по морето изчезнаха безследно . 30| 10895 |07.04.2008 Bullet за България . 14| 8229 |01.04.2008 10 от най-опашатите политически лъжи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads