Реклама / Ads
87| 56655 |30.01.2013 ГЛАСЪТ

Ако имах снайпер...

.
"Сухи" тренировки...
Ех, ако имах снайпер... Всеки втори българин си е задавал този въпрос. И си е отговарял, какво би направил. Въпросът е невъзпитателен и нехуманен, но на всеки му е писвало и му се е приисквало да държи в ръцете си подходящото оръжие с оптика. И да го насочи в правилната, според него, посока. Добре е, че не всички мечти се сбъдват.
 
***

Простреляха Златомир Иванов – Златко Баретата на стъпалата на Съдебната палата. Това стана пред очите на десетки граждани, полиция и магистрати. В първите 24 часа от атентата бяха лансирани над 30 версии.
Чрез медиите. Всички се надпреварваха да доказват, че са направили най-уникални кадри, че са намерили най-подходящ коментатор, свидетел, близък до Баретата, политик и пр. Хаос и боза. Трима, точно трима журналисти и един анализатор казаха смислени неща. Казват ги всеки път, когато стане нещо подобно.

 

Незададени обаче останаха някои въпроси.

 

1. Разрешено ли е осъден на първа инстанция да посещава съдебната палата с лична охрана? Кой регламент позволява това?

2. Разрешено ли е личната охрана, на който й да е обвиняем, да влиза в палатата с оръжие? (Случаят с Баретата не е единичен. По делото „Октопод” има обвиняем, кой в определени моменти се охранява от над 10-15 човека.)

3. Защо Баретата досега е влизал от входа откъм „Позитано”, а във вторник сутринта е тръгнал през централния вход? Посъветвал ли го е някой да мине оттам?

4. Кой е собственик на сградата, откъдето е стреляно по Баретата и на кой е отдадено помещениото, където са били атентаторите/атентаторът?

5. Има ли документи/договори за отдаването на помещенията в сградата, откъдето се е стреляло за наеми и плащани ли са данъци върху реално получаваните суми?

6. Наблюдава ли се контингентът от организираната престъпност, който е в състояние да организира и изпълни подобна акция?

7. Контролират ли се контактите на Баретата с предишни негови бизнес партньори в дейността, заради която се водят дела срещу него и е осъден?

8. НАП и финансовото разузнаване имат ли информация откъде са доходите на Баретата, с които той поддържа екип от охранители, шофьори и други служители?

9. Контролират ли се структурите от организираната престъпност, които имат финансов и кадрови ресурс да организират саботажни дейности, с които да дестабилизират държавата? Имат ли те връзки с политически кръгове и имат ли самите те политически амбиции?

10. Има ли информация за политически и икономически кръгове, които поддържат връзка с криминални структури и ги използват за постигане на свои цели в обстановката на криза и изострена конкуренция?

11. Колко може да се протака срока за произнасяне на решение от съда между първа, втора и трета инстанция?

12. Кои са хората, като длъжност и отговорности, които са длъжни да информират официално обществото и медиите в подобни ситуации? В какъв срок са длъжни да го правят?  

 

Това са 12 въпроса, чиито отговори биха дали възможност на българското общество да е информирано за състоянието на организираната престъпност в България и как се води борбата срещу нея. Разбира се питанията са много повече, но дори и тези 12 са достатъчни, за да знаем какво се случва, защо и как.

 

Има и втора поредица от питания, които също „свенливо” се пропускат, в повечето случаи от представители на медиите.

1. Критики и оставки искат от БСП предимно следните лица: Сергей Станишев, премиер от тройната коалиция; Румен Петков, вътрешен министър от тройната коалиция, освободен след скандал за корупция в МВР; Михаил Миков, вътрешен министър от тройната коалиция, по признанието на редица специалисти – доста слаб. Тези трима политици са отговаряли пряко за вътрешната сигурност в продължение на цял мандат и по тяхно време не е заловен нито един наемен убиец, не е разкрито нито едно поръчково убийство, няма нито едно дело срещу организираната престъпност. Те като какви критикуват и задават въпроси?

2. Ген. Атанас Атанасов, който твърди, че сегашното МВР и службите не могат („нямат и акъл” – заявено по бТВ) да направят каквото й да е срещу организираната престъпност. Какво направи той като началник на Националната служба за охрана (НСС), освен че написа „онзи” доклад за някаква вина на повече от половината министри от кабинета на Иван Костов и които бяха освободени заради този доклад. Кои групи за „мокри поръчки”, наемни убийци и поръчители бяха разкрити и дадени на съд по негово време?

3. Остри критики идват и от посока на формацията на Миглена Кунева. Кои дела срещу организираната престъпност биха могли да дадат като пример за добре свършена работа от тях, докато бяха в управлението цели два мандата от редиците на НДСВ?

4. Как всички тези политици ще се справят с тежкта организирана престъпност и корупцията по високите етажи, както вече щедро обещават, след като по време на техните управления не се е случило абсолютно нищо в тази посока? Как ще извършат реформи в правораздавателната система, МВР и службите, след като не са го направили докато бяха на власт?  На колко опита и провели имат право? Кой плаща провалите им?

 

И това са само 4 питания, а биха могли да бъдат много повече. Как, наистина, едни и същи политици, които са били в управлението и не са направили това, в което обвиняват сегашните властници, ще го направят при втори или трети опит?

Тези дни д-р Тренчев казва, че са дадени някакви документи на главния прокурор за безобразията във ВМЗ – Сопот. Самият д-р Тренчев е бил на гладните протести още през 1997 – 1999 г. След това е имало и други протести, както и много, много данни и публикации за злоупотреби и източване на заводите. Прокуратурата обаче се заема 16 години по-късно с грабежите. Мислите ли, че тези, които са отговорни, не са замели следи? Въобще не мислите ли, че е твърде късно за проверки, които е трябвало да се направят преди толкова години?

Същото важи и за Мадан, Рудозем и Лъки, където бе стъпила империята Мултигруп и на различни откривания присъства самият лидер на ДПС Ахмед Доган, рамо до рамо с Илия Павлов. Това е било в средата на 90-те години на м.в., но досега прокуратурата не се е занимавала с проблемите там, докато не се стигна до фалит, докато ножа не опря в кокала. Какво е правено през това време – цели 15 – 17 години?

Абсолютно идентичен е случаят със заменките. Извършени са хиляди през годините, извършили са ги определен брой лица, всичките от политическата и магистратската върхушка, но ще се проверява чак сега. Вярно, че все някога трябва да се почне, но след толкова време и изстинали следи, да не възлагаме големи надежди...

 

И защо въобще очакваме днес да се разкрият поръчкови атентати и действия на мафията, която е била недосегаема близо 23 години? Политическият елит, който е почти същият от 1990 година насам, ли ще разкрие нещо и ще настоява следствие, прокуратура и съд да свършат това, което не са свършили досега? Този ли елит, който направи така, че Съдебната палата да е обратното на символ на държавността? Това е нелепо. Няма как да стане. Няма как да стане с тези хора. Но няма как и да ги махнем от политиката и управлението на страната, защото пак те пишат депутатските листи, те предлагат министрите, те им задават целите и задачите, те контролират интересите и финансовите потоци, те са тези, които докараха страната до това, което е. Ние им помагахме с гласовете си.

По-противна ситуация просто няма как да се измисли.

 

Колкото до атентата срещу Баретата, очаквайте в скоро време да бъде открита изгоряла кола с обгорен труп/трупове в нея. Или само изгоряла кола. Не е изключено извършителите вече да почиват в някоя топла страна. Или на два метра под земата. Зависи от работодателите.

 

А какво бихте направили вие, ако имахте подръка снайпер? Ама честно.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 56445 |28.01.2013 Московската агентура, която предаде България на болшевишките орки . 33| 40807 |24.01.2013 Полк. Ивайло Лозанов: НСО не е кетеринг, както някои си мислят . 72| 47086 |21.01.2013 Октай – изрод или герой? Уроци по история . 33| 35800 |20.01.2013 Доган като пародия на шотландски боец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads