Реклама / Ads
5| 29321 |13.07.2016 ГЛАСЪТ

Ако ВСС не е на Божков и Пеевски – Я. Тодоров да подаде оставка!

.
Ясен Тодоров
Бяхме позабравили, че другото име на България е Абсурдистан. Припомни ни го не кой да е, а членът на ВСС и председател на Етичната комисия Ясен Тодоров. Висшият магистрат не ни изненада с решението си да ръси бисери из медиите за футболния ЦСКА.
 
Защото сме свикнали. Не желаел да говори за информацията, че е бил на тържество с мутри и главния секретар на МВР на морето, точно преди биячите на Митьо Очите да се сблъскат с биячите на Божо Кравата. Да, бил на банкет, но това бил банкетът за назначаването на Радост Бошнакова за районен прокурор на Несебър. Световно събитие, както се разбира.

Тодоров обаче не обелва и дума за това традиция или нововъведение е новоназначен прокурор да вдига купон сякаш е спечелил поне европейската купа по футбол... Мнозина си мислеха, че да си прокурор на Несебър е трудна и отговорна работа, а се оказва, че е ховод за грандиозна веселба. Което подсилва съмненията, че „наш човек” поема района, където чешмата с „уханни” пачки не спира да тече. Няма доказателства, но се говори, че на същия гуляй се е лял „марков” алкохол, произведен в нелегална фабрика, близо до Несебър, в която участие имат бургаски магистрати и ченгета. Само се говори.

Ясен Тодоров не отговаря на подобни въпроси. Той е по възвишените неща. Бил някога атлет, но се интересувал от футбол. Бил левскар, но се вълнувал от ЦСКА. Не бил човек на Васил Божков, но не харесвал Гриша Ганчев. Не се казвал Боби Михайлов, но му се искало Мария Петрова да му е жена...тоест да му е в леглото. И подобен човек е не само член на ВСС, но и шеф на Етичната комисия! Ега ти решенията, дето ги е вземал и тепърва ще взема! Добре, че комисията на практика не функционира от месеци.

А знае ли Ясен Тодоров, че хора запознати с темата, твърдят, че зад Божков всъщност стои Делян Пеевски? Същият, за когото се говори, че освен „тъст” има още поне шестима храненици във ВСС и сред тях е самият Тодоров. Само се говори, да се разберем. Упорито се говори.

 

Футболният съюз вече се произнесе, че ЦСКА-София ще играе в новата А група. Произнесе се по всички закони и парвила. Магистратът Ясен Тодоров не приема това решение и пробутва нелепи и дори просташки шеги в публичното пространство. „Ако се прекръстя Боби Михайлов, Мария Петрова ще ми стане ли жена”, - пита цинично той. В белите държави за подобно нещо Тодоров щеше да бъде осъден да плати милиони за мръсничкия подтекст. Перверзен подтекст. Ако той не осъзнава какво е казал, жална й майка на правосъдната ни система.

И въобще, защо шефът на Етичната комисия във ВСС си позволява да обсъжда казус, който е решен по закон и приетите правила? Твърди, че не бил човек на бизнесмена Васил Божков, но дали е така? Защо да вярваме на човек, който назначи дъщеря си в пресцентъра на главния прокурор Сотир Цацаров и след това твърдеше, че в това няма нищо нередно? Той - член на ВСС, а щерката - при Главния и това било най-нормалното нещо на света... Сила за изявите си Ясен Тодоров получава вероятно от друг негов приятел – шефът на НАП Бойко Атанасов. Атанасов изпратил въпроси до бизнесмените Гриша Ганчев и Васил Божков. Искал да отговорят и който дадял гаранции за ремонт на базите на ЦСКА, той щял да получи клуба. Добре, де, но нали БФС се произнесе? Как така НАП заема също позиция по казуса? Може би заради топлата дружба между Бойко Атанасов и Делян Пеевски – разбирай и Васил Божков? Но това не означава ли, че въпросът е предрешен в полза на Божков-Пеевски? Което пък обянява (не)очакваната активност на Ясен Тодоров, член на същия кръжец по интереси. Подобно нещо е възможно единствено в Абсурдистан.

Същият този човек, когато избухна скандалът с „онзи” sms до премиера Борисов по време на заседание на ВСС, заяви - като един от основните заподозрени, - че пращал по същото време съобщения, но на жени. И лукаво се усмихваше. Сценка, достойна за теорията за либидните нагони на Фройд. Както и за разстройствата, описани от Хейър.

Тодоров признава, че познавал Радост Бошнакова отскоро. Да де, но бил на банкета послучай назначаването й в Несебър. Защо точно той от ВСС? Отговорът вероятно се крие в същата теория на Хейър...

Възникват и други въпроси:

 

1. Как така представител на ВСС, орган, който е контролен за магистратите, присъства на частно тържество на прокурор?

 

2. Как ще решава безпристрастно Етичната комисия на ВСС казуси, свързани с Бошнакова, след като председателят на комисията яде и пие с нея?

 

3. По какъв етичен кодекс шеф на Етичната комисия на ВСС и главен секретар на МВР – в случая Георги Костов - присъстват на купон, организиран от новоназначен прокурор?

 

4. На всички банкети ли, дадени от новоназначени прокурори, присъства Ясен Тодоров от ВСС или само на избрани?

 

5. По какъв критерий ВСС преценява кой да го представлява на банкети, давани от магистрати в провинцията? А в столицата?

 

6. Официална практика ли е новоназначени прокурори да канят началници на банкети или е частно решение?

 

7. Има ли указания членове на ВСС да коментират ЦСКА?

 

8. Има ли специално разпореждане, и ако има - от кого е то – да се защитава позицията на бизнесмена Васил Божков – респективно на Делян Пеевски - публично от членове на ВСС?

 

9. Има ли заповед членове на ВСС да атакуват ЦСКА и бизнесмена Гриша Ганчев? Ако има такава заповед, от кого е издадена?

 

10. Казвал ли е Ясен Тодоров на свои близки кой е изпратил „онзи sms” и откъде знае?

 

Ако отговорите на тези въпроси е „Не”, защо тогава ВСС още не се е заел с поведението на шефа на Етичната комисия Ясен Тодоров? И защо не му е поискана оставката?

 

Затова на България и казват Абсурдистан. Заради ясентодоровци. Да беше останал в атлетиката – поне ниските му резултати нямаше да дразнят толкова.

Ясен Тодоров заявява от екрана на бТВ, че сам решавал с кого да си пие ракията вечер. Ако беше се развил на овчарското поприще, това му изказване щеше да е нормално. Той обаче – заради обстоятелствата и специфични лични качества – е на висока позиция в магистратурата. Това освен привилегиите, го задължава да се съобразява с много неща. Казва се етичен кодекс. Той обаче очевидно живее в Абсурдистан, известна в близкото минало и като България. Принуждава и нас да живеем с него в тази страна.
 И нещо за финал. Тодоров и главсека на МВР със служебни коли ли са били на банкета? Ако "Да", значи софрата е била служебна и са изпълнявали дълга си. Ако купона обаче е бил частен, излиза, че са пътували ден и половина за неслужебна софра, но с държавни коли. Да не би и командировъчни да са си пуснали? Друг на тяхно място би излетял моментално от институцията, която представлява. За злоупотреба със служебно положение. Мълчанието на ВСС и министър Бъчварова (та призна, че Георги Костов е бил в командировка, но не каза и дума какво прави на банкета и в какво качество) само засилва усещането за живот в  Абсурдистан... Нещо, което никой в цивилизования свят не би търпял.

А ние в цивилизования свят ли сме? 

 

 

Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14171 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8327 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8771 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24110 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads