Реклама / Ads
16| 6360 |09.12.2007 ГЛАСЪТ

Ave, Гайдарски, morituri te salutant!

.
Д-р Стойчо Кацаров Правителствената информационна служба (съкратено ПИС) ни информира, че Министерският съвет е взел решение да предложи на президента да награди министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски с орден „Стара планина” - първа степен по случай 70-ия му рожден ден.
 
Президентът Първанов е приел предложението с благодарност и задоволство. Изразил е готовността на своята администрация до края на мандата си да закичи с ордени и останалите министри от тройната коалиция, министър-председателя, депутатите, посланиците, областните управители и Бойко Борисов, разбира се. За последния е предвидена церемония по трасето „Мизия".

gayda-1.jpgОт ПИС не съобщиха дали орденът е със саби, кръстове, скалпел или пантифлюшки. Също така не съобщиха кой е внесъл предложението  в Министерския съвет. Логично е да предположим, че вносител е самият министър Гайдарски, защото най-добре познава дейността и заслугите си за българското здравеопазване. Оказва се обаче, че по същото време номинираният за орден Гайдарски е на кратко, приятелско и опознавателно посещение в съседната ни държава Индия. Не си мислете, че е отишъл там да празнува рождения си ден. Нищо подобно, дори на връх светлата годишнина нашият министър се бъхти неуморно за развитие на българското здравеопазване. Той е в Индия, за да изучава челният опит на индийците в областта на разпространението на инфекциозните болести и хигиената на храненето. Освен това, ще бъде събрана безценна информация за размножителния процес в индийската популация, в който процес нашите братя и сестри са безспорен номер едно в света.  Очаква се при завръщането си, въоръженият с индийско здравно ноу-хау министър да изрази искрена изненада от номинацията и дълбока благодарност. Подробности за индийската визита, както и името на фармацевтичната компания - домакин на посещението, няма да бъдат съобщени, заради секретния характер на информацията и защитата на търговската тайна.

Номинацията на Гайдарски вече предизвика небивал ентусиазъм в медицинските среди. Веднага след съобщението на ПИС, медицински сестри, акушерки, лаборанти и фелдшери започнаха едночасови мирни протести в подкрепа на здравния министър. Говори се, че дори поискали увеличение на заплатите си по случай юбилея. От МВР обаче, на нарочна пресконференция, веднага опровергали слуха за заплатите. Това не било искане на протестиращите, а злонамерена провокация на криминално проявен контингент.  След завръщането на Румен Петков от историческото посещение в Монте Карло, ще се обявят допълнителни данни, аудио и видеозаписи за провокатора, чиято истинска цел била да злепостави страната ни пред Европа и света.

Очаква се в понеделник управителните съвети на НЗОК и БЛС да подпишат Националния рамков договор за 2008 година. Здравна репортерка, пожелала анонимност, успяла даже да заснеме просълзените от умиление и възторг Райнов и Кехайов да се прегръщат. Двамата здравни мъже се зарекли не само да подпишат НРД 2008, но също така НРД-тата от 2009 до 2013 година, когато изтича и срокът на неприетата все още от Министерския съвет здравна стратегия. По този начин нуждата от стратегия ще отпадне по естествен и физиологичен път, а министър Гайдарски ще може изцяло да се съсредоточи върху здравната карта през следващото десетилетие. От постоянно действащия стачен комитет на „Пирогов" обявиха стачна готовност с искане за 30% намаление на заплатите, като спестените пари бъдат използвани за покриване на дълговете на болницата. Така ще се изпълни обещанието на орденоносеца Гайдарски за ликвидиране на болничните задължения. Подкрепа и въодушевление обявиха и от хирургичното дружество. Колегите на министъра обещават 70 безплатни коремни операции по една за всяка навършена от него година. Желаещите могат да се запишат в часовете за платен прием на операторите. Даже онкоболните обсъждат спиране на съдебните дела за липсата на животоспасяващи лекарства срещу здравното министерство, докато трае церемонията по награждаването. Последната ще бъде излъчена пряко по Канал 1 на БНТ, веднага след „Лека нощ, деца", в емисията „По света и у нас", която специално за случая е преименувана на „До Индия и у нас".

gayda-7.jpgВ неделя юбилярът Гайдарски ще благодари на всички за подкрепата в интервю „На четири очи".

От ПИС съобщиха също, че здравното министерство вече работи усилено по подготовката за честванията на 80 годишнината на Гайдарски. Планира се изстрелване в космоса, поставяне на восъчна статуя (в цял ръст) в музея на мадам Тюсо и строителство на храм-паметник в двора на Александровска болница. От сега е изпратена покана на руския президент Владимир Путин, предвид огромната му заетост с арестуване на опозиционни лидери. Покани ще бъдат изпратени също на  московския патриарх Алексий, Любимият ръководител на КНДР Ким Чен Ир, аятолах Хомейни, Фидел Кастро и Робърт Мугабе. Дотогава гаранция за живота и здравето на министъра са поели основният пакет на НЗОК и допълнителните пакети на 14-те доброволни здравноосигурителни фонда. Честит юбилей, господин министър!

 

Б.р. Ave, Caesar, morituri te salutant (лат.) - Здравей, Цезар, умиращите (обречените) те поздравяват. Думи на римските гладиатори, отправяни към императорите, преди започването на цирковите гладиаторски игри (борби) на арената.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6127 |05.12.2007 Да имаш и да нямаш...царска милост . 26| 6122 |24.11.2007 Персонаж от политическа оперета ли е Първанов, та разчита на карибски пирати . 12| 6696 |21.11.2007 Първанов и Борисов като Чапаев и Петка . 20| 12341 |17.11.2007 Вдовицата на Христо Калчев забърка грандиозен скандал, на Владо Даверов не му пука

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads