Реклама / Ads
8| 26079 |05.01.2017 ГЛАСЪТ

Бъчварова унизително ни ”изкъпа” на изпроводяк

.
Полицаите и до днес са с окъсани дрехи и раздрани кубинки
Ще сложим полицай във всяко българско село. Тази крилата идея роди Румяна Бъчварова и то броени дни преди да напусне поста си. Тя и свитата около нея може би са единствените, които са си помислили, че някой ще им повярва. Все пак да им напомним, че хората отдавна свикнаха политиците да ги премятат, както си искат, особено когато наближат избори.
 

Бъчварова унизително ни ”изкъпа” / б. р. излъга, оперативен жаргон/ на изпроводяк, но всъщност без да се усети призна краха на ведомството пред битовата престъпност.

С една дума-МВР капитулира пред апашите.

 

Стотици възрастни хора бяха брутално ограбени в малките населени места по време на мандата на Бъчварова. И не само. Една част от тях загубиха живота си, а други се разминаха със зверски побоища. Бяха връзвани, душени и малтретирани като кучета.

 

На фона на това щастливци могат да се нарекат тези, които се отърваха само със загубата на някой и друг лев и паническия страх, че миговете им са преброени. Пред телевизионните екрани редовно виждахме оцелелите жертви, които като истински страдалци, не само разказваха за преживения ужас, но плачеха и се молеха за помощ.

 

За цели две години Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов и неговият екип не направиха нищо, за да спрат зверства по селата. Но се сетиха за този ад в мига, в който Бъчварова се запъти към изхода, а столът на Костов се разклати. Това дори не може да се нарече популизъм, а гавра с целия български народ. То е и поредното унижение за редовите ченгета, които не спряха да говорят за проблемите в работа си, но никой от началниците им не ги чу. Униформените ежедневно алармираха, че от времето, когато Цветан Цветанов беше министър до сега, са съкратени 30 на сто от служителите, призвани да се грижат за сигурността на улицата.

 

В момента има около 5000 свободни места за полицаи, които МВР не може по никакъв начин да запълни. На конкурсите пък се явяват по-малко хора, отколкото са вакантните бройки. Ведомството се задъхва от работа, но изглежда на никой не му пука. Малцина си спомнят, че докато Цветан Цветанов оглавяваше МВР, реши да назначи 2000 полицаи по селата. Каква шумотевица се вдигна за това! Чудо голямо, но то и с това си останахме. Сега наследничката му прави абсолютно същото, с малката разлика, че ще праща 1000 ченгета. Явно и на двамата гербери им се струва, че най-лесното нещо в България е да хвърляш обещания и манипулации във въздуха, без да носиш никаква отговорност за тях.

 

Синдикалните лидери не спират да повтарят, че безумните реформи ликвидираха системата. Последната такава на Румяна Бъчварова принуди 10 000 ченгета да хвърлят шапките и да потърсят късмета си извън системата. Съкратиха дежурните в районните, намалиха патрулите, уж за да има ченгета по селата. Ефектът от това се оказа кръгла нула. Обществена тайна е, че в момента има огромен проблем и с разследващите полицаи. Много не можаха да преглътнат „простотиите” и се преквалифицираха в адвокати, съдии и прокурори. На високи постове се появиха служители без всякакъв опит, професионален успех и авторитет. За сметка на това верни и предани на мафиотския модел # КОЙ са добре дошли. Началници в МВР признават под сурдинка, че техни колеги са пословични корумпета и ръководството на МВР ги знае поименно. Предпочита, обаче да си затвори очите и пред това. Реши, че по-добре да остави вълка да пази стадото с овцете, отколкото да прочисти системата от зависимите и купени кадри на #КОЙ. Полицаите никога няма да простят на сегашното професионално ръководство, че ги остави сами да се борят за социалните си привилегии, които Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов искаха преди една година тихомълком да орежат. Приеха го като нож в гърба, като предателство. Спомняте си, че вместо подкрепа, протестиращите поличиха закани за уволнения, гонения и преследване. Структурите на ГДБОП в страната бяха съсипани, което се отрази и върху ефективността в борбата срещу организираната престъпност.

 

Може пък и това да е била целта, кой знае?! Широко прокламираните мерки срещу пътно-транспортните произшествия не дадоха никакъв резултат. Хората ежедневно се избиват като пилци, по-страшно е дори и от война. МВР клекна и пред най-голямото предизвикателство - бежанската вълна.

 

Каналите за нелегални мигранти процъфтяха основно заради корупцията и фактът, че граничните полицаи пряко участват в тях. Сърбите, обаче ни натриха носовете, като на практика ни показаха, как се пази браздата, така че и пиле да не може да прехвръкне.

 

На фона на това от МВР не спряха да рисуват оптимистични картини за настоящето.

 

Румяна Бъчварова многократно ни уверяваше от трибуната на парламента, че всичко е Окей. „Разквиваемостта на престъпленията се е повишила, а сигналите са намалели”, рецитираше ни тя, докато от прокуратурата с нескрита насмешка разказваха как безобразно се манипулира полицейската статистиката. Така си заживяхме в два паралелни свята- единят, в който ни убиват, ограбват и пребиват, и другият- измамен, измислен, несъществуващ.

 

След всичко казано до тук е излишно да говорим за мотивацията на полицаите. Нея просто я няма. В момента МВР „произвежда” армия от страхливци, които ежедневно треперят за местата си. Готови са да мълчат, да си затварят очите и дори да престъпват закона, ако им наредят, само и само да останат в системата. Битката за оцеляването на ченгетата се е превърнала в далеч по-сложна задача от борбата с престъпниците. През последните две години няма нито една сериозна престъпна банда, която да е разкрита от МВР. Няма и задържан мастит контрабандист, макар, че мазоли ни хванаха ушите да слушаме от премиера Бойко Борисов за пресеченета контрабанда. Казват, че главсекът на МВР Георги Костов трескаво търсил ходатайство от представители на БСП, за да остане на поста си след падането на кабинета „Борисов 2”. Вярно е, че в подобна ситуация човек може да обещае всичко, дори и невъзможни неща, стига някой да му се върже. Дано на "Позитано" проявят разум...

 

Учудващо е, че Румяна Бъчварова започна да пее песента на предшественика си Цветлин Йовчев. Казва ни: щяло да има анализ на оперативната обстановка и патрулите да се насочват към опасните места. Обмисляло се да се засили ролята на доброволците и т. н. Ама този филм, госпожо Бъчварова, е толкова стар. То и за това сме на това дередже. Политици твърдят, че идеята на МВР за полицаите по селата се лансира, за да може ГЕРБ да извлече политически дивиденти за изборите. Като бял ден е ясно, че Бъчварова хвърля ръкавицата на наследника си и ще може непрестанно ще го кълве, ако не я поеме. Ако, обаче тя си беше направила труда да проучи опита на свои колеги преди години, щеше да разбере, че за да се реализира идеята за ченгета по селата се изисква едно много важно нещо - добра организация.

 

Щеше също така да научи, че по места някои полицейски началници са я постигали с лекота. И законът в онзи момент не им е бил хич крив.  И най-важното, на Бъчварова щеше да и светне, че именно тя е прогонила въпросните ченгета. И то без причина. Казват по нареждане, там от няКОЙ си.

 

„Провежда се многоаспектно разследване и се установява дали преди е имало опити за физическа интервенция за нарушаване целостта на лицето”. Това са думи на висш полицай. "Словестният шедьорър"  е  на зам.-главният секретар на вътрешното ведомство Георги Арабаджиев по повод поредното брутално престъпление. Звучи нечовешки, абсурдно, като повечето неща, които  в момента се кроят и вършат в МВР. А дали някой знае, че в МВР е имало две години и такъв човек като Арабаджиев? Едва ли...

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12543 |01.03.2016 Ако Хорейшио беше служител на Бъчварова в МВР... . 16| 11651 |24.02.2016 Розовата статистика на Бъчварова не може да скрие истината . 24| 17255 |10.01.2016 Министър Румяна Бъчварова - новата мишена на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads