Реклама / Ads
22| 6485 |01.09.2007 ГЛАСЪТ

България отказва на училището ни в Братислава 1-ви клас

.
След като години наред Българското училище в Братислава посреща в началото на септември българчета и словачета, искащи да учат в реномирано учебно заведение, през тази 1-ви клас няма да има. Причината - децата били с няколко по-малко.
 

Родители на българчета-първокласници в Братислава, Словакия, се обърнаха към Frognews.bg с молба да дадем гласност на техния вопъл, отправен към МОН поради отказа на министерството тази година да прозвучи първият звънец в българското школо. Те са написали отворено писмо до министър Даниел Вълчев, но разчитат на подкрепата на цялото българско общество. Верни на принципа да даваме думата и на двете засегнати страни, поместваме текста в оригиналния му вид, очаквайки, че по случая ще има адекватно решение от страна на МОН.

 

Уважаеми наши сънародници!

Искаме нашите деца-българчета да започнат да учат от първи клас в Българското училище в гр. Братислава, Република Словакия, но не им се разрешава. Помогнете ни!

Ние, българите, живеещи в Р.Словакия, както и словашките ни приятели, записали децата си в Българското училище в гр. Братислава, сме силно обезпокоени от факта, че откриването на първи клас е застрашено. Нашето училище, основано с неимоверни усилия, лични финансови помощи, събиране на помагала, маси, чинове, учебници и др. изключително от българските градинари живеещи и работещти тук, с ъ щ е с т в у в а от 1948 година! Преживяло е много трудности, преминало през различни перипетии, особено през есента на 1968 г. след идването на съюзническите войски в Словакия. Помним още как почти всеки ден бяха разбивани прозорците на училището, саботираше се обучението... Но родният език и българският дух бяха по-силни от всичко! Устояхме в тия критични години, училището не затвори врати. Напротив, то вървеше напред утвърждавайки своето индивидуално обучение, за да се утвърди в последните години като едно от най-добрите и елитни училища в Словакия! По наш образец тази година в Братислава се открива подобно полско училище.

Затова е болезнено, че тъкмо сега, когато предстои Българското училище да чества своя 60 годишен жбилей, когато България се присъедини към Европейския съюз, от Министерството на образованието и науката да излиза нареждане от 25.юли 2007 г. , което гласи, че в българските училища ще се отварят първи класове с минимален брой 16 деца. Нашите деца са записани още през февруари 2007 г. в първи клас в у-ще Братислава и никой морален кодекс не може така лекомислено със заповед от 25.07.2007 г. да не ги приема да започнат образованието си в учиулището, което те и техните родители са им избрали. Броят на децата записани през февруари е 11. А по Закона номер 7 . по чл. 11 т. 3. „в българските училищта в чужбина, като паралелките са единствени за съответния клас, може да се формират самостоятелни или слети паралелки с минимален брой на учениците 8.” Тези критерии ние сме преизпълнили. Ако ние, родителите на първокласниците, техните баби и дядовци и цялата българска диаспора в Братислава и околията,бяхме разбрали с в о е в р е м е н н о това спорно нареждане, сигурно щяхме да издирим и допълним „исканата бройка.”

Представете си как ни боли, когато Вие, господа от Министерството, превръщате в някакви „б р о й к и” тия крехки детски души, желаещи и все още знаещи, че ще учат в българското училище, след като са говорили на български цяла година в детската градина. Защо не могат да станат от гробовете си великите български будители, първоучителите на българската азбука, килийните учители и видят как българския език в Словакия умира ...

Не можем да открием отговор на въпроса: защо след като българското училище бе преместено в по-модерна и голяма сграда през 2006, за ремонта на която министерството на образованието инвестира значителни средства, и в нас укрепна вярата, че е настъпва време за стабилна дългосрочна образователна политика, сега, само година по-късно, забравихте за нас и което е още по-обидно, не разрешавате на децата ни да отворят страниците на родния буквар? Къде остана Вашия ангажимент към нас, българите в чужбина?

Г-н Министър, в името на българщината и в името на нашите деца Ви молим, направете изключение и ни позволете да открием 1. клас. В противен случай се обръщаме се към Вас, г-н Министър на образованието и науката, с покана да дойдете в Братислава при откриване на първия учебен ден и заставайки пред тия малки деца, със светналите радостни очи, да им съобщите, че първи клас няма да се открие, „защото липсват пет бройки!” Те още не знаят, а ние родителите все още не вярваме, че не се допуска минимално изключение, но ако не успеем в България, Страсбург не е толкова далеч! Българи, помогнете ни!

Накрая някои факти: Словакия прави огромни стъпки, както финансови така и морални, за обучението на своите деца. Самото българско училище получава сериозна финансова подкрепа от Словакия, която би била достатъчна за покриването на разходите за 1. клас. Питаме: Как България помага на своите деца в Европа? Почти 50 процента от българското население в Словакия се е „снабдило” с българска телевизия, радио да не говорим за интернет. Голяма част от нас чрез сателитните предавания гледат основните български канали. Така се опитваме и успяваме донякъде да запазим българското си самосъзнание, но за децата ни е необходимо да научат А Б В първо на български, за да не казват „ Аз съм словак а майка ми и баща ми са българи”. Това е факт. Миграцията на наши български семейства из Европа значително се увеличава. Словакия отвори своя трудов пазар за работници и специалисти от България. Статистиката говори за стотици българи, много от които са изтъкнати специалисти и ръководители в известни фирми / IBM, Siemens, VW, Heineken, Т-сом/ и организации / OOН, посолства/. Повечето са съсредоточени главно в Братислава и това са млади семейства с деца. Дайте възможност на тези деца да се идентифицират и останат българи.

В детската градина в Българското училище през 2006/2007 имаше около 16 деца. До сега са записани над 20, има доста чакащи при освобождаване на място. Ако се приемат всички желаещи, ще е необходима още една учителка, но как и кой ще я финансира? И вярвайте, че догодина първи клас ще има. Ще попълним „бройката”. А тази година ще оставите първи клас да зее като „празна бройка?”

Уважаеми българи, уважаеми господа от Министерството на образованието и науката, господа от Правителството на България, богати наши българи, няма ли кой да ни помогне? Децата ни искат да се учат в Българското училище! Позволете им това!

31.08.2007 г.  От българските родители,

от бабите и дядовците на нашите внуци,

от Управителния съвет на Културния съюз на българите в Словакия

и от десетки български граждани живеещи в Словакия. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6181 |29.08.2007 Да станем кубинци, преди лъжите на властта да ни погребат в розово . 10| 6591 |28.08.2007 Кой подлудява цените на храните? . 18| 6940 |21.08.2007 Вътрешният министър между циганския въпрос и „Св. Наум" . 23| 7864 |09.08.2007 Деменция мъчи Гарелов за атентата срещу папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads